Razvoj

Singapur najskuplji grad na svetu, a Damask i Karakas najjeftiniji

Singapur je petu godinu zaredom najskuplji grad na svetu, pokazuje godišnje istraživanje Economist Intelligence Unita (EIU).

Azijski finansijski centar sprečio je saobraćajnu gužvu, uobičajenu za azijske gradove, kontrolom vlasništva nad vozilima kroz sistem kvota prema kojima kupac, pored cene vozila mora da plati i gotovo 40 hiljada singapurskih dolara (50 hiljada američkih dolara) za potvrdu o pravu na posedovanje automobila.

To znači da običan putnički automobil košta oko 100 hiljada singapurskih dolara, objašnjava AFP.

Iako Singapur nudi svojim stanovnicima i određene prednosti, poput povoljnih usluga pomoći u kući, ta je nekadašnja britanska kologija "i dalje najskuplje mesto na svetu kada je u pitanju kupovina i vlasništvo nad automobilom", zaključuju u EIU.

Drugo mesto na listi najskupljih gradova dele Pariz i Cirih, četvrto mesto je pripalo Hong Kongu, dok se Oslo našlo na petom mestu. Šesto mesto dele Seul i Ženeva, na osmom je Kopenhagen, a deveto i deseto mesto pripada Tel Avivu i Sidneju.

Tokio i Njujork su, nakon dugo vremena, ispali iz grupe 10 najskupljih.

Azijski gradovi su obično najskuplji kada je u pitanju hrana, a evropski u kategorijama pomoći u kući, lične nege, rekreacije i zabave, ističu autori istraživanja.

Kao važan razlog promena u plasmanu na listi najskupljih ponovo su bile fluktuacije valutnih kurseva, pa zbog slabijeg američkog dolara među najskupljima nema američkih gradova.

Među najjeftinijim gradovima za život su, prema istraživanju EIU-a, ratom razoreni glavni grad Sirije Damask, prestolnica Venecuele Karakas (reč je o državi uništene ekonomije usprkos najvećim dokazanim naftnim zalihama na svetu), nigerijski Lagos i pakistanski Karači.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!