Industrija

Sindikati u Škodi izborili platu od 2.000 evra

Sindikati u najvećoj češkoj fabrici automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, izborili su do sada najveće povećanje zarada od prelaska u okrilje koncerna Folksvagen.

To je iznos prosečne plate od 2.000 evra kao i specijalni bonus u maju od 2.600 evra, za 46 odsto veći nego prošle godine. 

Plate za 25.000 matičnih od ukupno oko 30.000 radnika koliko Škoda ima porasle su od 1. februara za 12 odsto, na prosečnu bruto zaradu od 2.000 evra, a u maju će sa aprilskom platom dobiti i godišnji redovni bonus od 2.600 evra, što je za 46 odsto veći bonus od prošlogodišnjeg. 

"Ovo je najbolji rezultat pregovora sindikata KOVO od prelaska pod Folksvagen. Aprilska plata kada se uračunaju sve povišice, dodaci za prekovremeni i noćni rad i bonus kod većine radnika Škode dostići će 4.000 evra što je zaista velika isplata", kazao je za novi broj sindikalnog nedeljnika fabrike šef Škodinih sindikata Jaroslav Povšik. 

Kada se uračunaju bonusi i povišice za rad u smenama i prekovremeni rad, jesenje premije i tzv. varijabilni bonus krajem godine koji zavisi od poslovnih rezultata preduzeća, sindikati su proračunali da će primanja radnika u fabrici u Mladoj Boleslavi porasti ove godine za 20 odsto, a u Kvasinama čak za 30 odsto. 

Pretnjama štrajkom sindikati su uspeli da se izbore i za to da se sklopi kolektivni ugovor samo na godinu dana, a ne kako je nudio menadžment na dve godine uz povišicu od 15 odsto, a redovni bonus od 1.000 evra u preračunu. 

"Novim kolektivnim ugovorom završavamo duge i intenzivne pregovore sa sindikatima KOVO. Vanredno visoke povišice održavaju stanje konkurencije u Češkoj, imajući u vidu makroekonomske pokazatelje. Sporazum uzima u obzir socijalnu i ekonomsku konvergenciju posebno u vezi sa Evropskom unijom", kazao je šef menadžmenta Škode Bernhard Majer. 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!