Društvo

Severna Koreja obustavila nuklearne i raketne probe

Severna Koreja saopštila je da je obustavila testiranje balističkih raketa dugog dometa i da planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Pjongjang se odlučio na ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i "poboljšanja ekonomije", prenosi severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA). Kako navode, suspenzija danas stupa na snagu.

Objava o obustavi raketnih i nuklearnih proba usledila je nekoliko dana pre sastanka severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina. Dvojica lidera sastaće se u selu na granici kako bi pokušali da okončaju sukob dve Koreje.

Odluka je doneta na plenarnoj sednici Centralnog komiteta vladajuće radničke Partije, na kojoj je bilo reči o "novoj eri" politike.

Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je odluku Severne Koreje da obustavi testiranje balističkih raketa dugog dometa i zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi. Tramp je napisao na Tviteru da je odluka Pjongjanga znak da je postignut napredak za sve.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!