Agro svet

„Serbia Organica“

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organika“ je nacionalna krovna asocijacija za razvoj organske proizvodnje posvećena celokupnom unapređenju organske proizvodnje, osnovana maja 2009. godine, kao nezavisna nevladina organizacija inicirana idejom učesnika ovog sektora proizvodnje.

Aktivnosti sprovodi na teritoriji cele Srbije i okuplja predstavnike čitavog sektora, sarađuje sa svim relevantnim vladinim i nevladinim subjektima sa misijom  da organsku proizvodnju učini pouzdanom i konkurentnom granom proizvodnje na domaćem i na međunarodnom tržištu.

Serbia organica predstavlja ključnu tačku u informisanju o sektoru organske proizvodnje i obezbeđuje povezanost među domaćim, ali i stranim učesnicima.Zauzima se za interese svih učesnika lanca vrednosti, sprovodi obuke u cilju podizanja nivoa znanja svih relevantnih subjekata.Takođe, realizuje i istraživanja tržišta i tržišnu povezanost sa kupcima iz inostranstva i organizuje nastup na međunarodnom sajmu Biofach. Kao nacionalna asocijacija, okuplja stručnjake i afirmiše istraživanje i razvoj organske proizvodnje. Sprovodi različite promotivne kampanje u cilju razvijanja, unapređenja i širenja znanja i podizanja svesti o organskoj proizvodnji među potrošačima.

S obzirom na svoju poziciju, imamo pristup informacijama vezanim za čitav sektor organske proizvodnje.

Naše aktivnosti predstavljaju integralni deo Nacionalnog programa razvoja organske proizvodnje u Srbiji koji je deo Nacionalnog programa ruralnog razvoja Republike Srbije.

Serbia organika sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede, a predmet saradnje čine: dostavljanje mišljenja i predloga vezanih za normativnu aktivnost; zajedničko promovisanje organske proizvodnje; razmena mišljenja i stavova u oblasti organske proizvodnje; učešće u obuci i informisanju nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava,  učešće u radu Stručnog saveta za organsku proizvodnju i u različitim radnim grupama, organizacija sajmova i izložbi.                                                                                                                                                                                                                U Privrednoj komori Srbije je inicirala osnovanje Grupacije za organsku proizvodnju koja se zalaže za obezbeđivanje povoljnog privrednog ambijenta za razvoj organske proizvodnje.

Serbia organika ima za cilj da sve navedeno obuhvati u jednom interesu, a to je promocija vrednosti organske proizvodnje i rast svih indikatora koji ukazuju na razvoj ove proizvodnje.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!