Svet građevinarstva-nekretnina

Saveti ‘za’ i ‘protiv’ ulaganja u izdavanje nekretnine

Ulaganje u iznajmljivanje nekretnina izgleda kao odlična poslovna ideja, makar u teoriji. Potrebno je samo da kupite nekretninu na dobroj lokaciji, izdate oglas, pronađete stanare i čekate da vam novac dođe na ruke.

Međutim, u ovom poslu postoje neke stvari, koje morate uzeti u obzir pre nego što kupite nekretninu i stavite oglas. Ovde nudimo pregled prednosti i nedostataka posedovanja imovine za iznajmljivanje, kao i nekoliko saveta o tome kako da napravite profit kao stanodavac.

Prednosti iznajmljivanja nekretnina

Mnogi ljudi koji se ne osećaju sigurno da bi uložili u finansijske instrumente, nemaju problem sa ulaganjem u nekretnine, jer je to opipljiva imovina. Ovo predstavlja prostu psihološku razliku, s obzirom da i loša akcija i loša nekretnina jednako mogu da utiču na to da izgubite uloženi novac. Međutim, postoje određene prednosti posedovanja nekretnina:

Tekući dohodak – Odnosi se na naplatu novca, koja je preostala nakon što su isplaćena hipoteka i povezani troškovi. Tekući dohodak je, u osnovi, mesečna gotovina za koju niste morali da radite. U ovom slučaju, vaša imovina ga proizvodi za vas.

Valorizacija - Povećanje vrednosti imovine u toku vremena. Valorizacija nije zagarantovana. Međutim, ako posedujete imovinu u stabilnom području, kao što je grad, tokom godina će vrednost njene imovine porasti. Čak i nekretnine u retko naseljenim i manje poželjnim područjima mogu vremenom dobiti na vrednosti, što je posledica inflacije.

Leveridž - Nekretnine za iznajmljivanje mogu se kupiti pozajmljenim sredstvima. Imovina koju kupujete vam pravi dug, ali time ne rizikujete svoju drugu imovinu. Na primer, ukoliko ne uspete da otplatite mesečnu ratu (za otplatu sredstava koje ste pozajmili kako biste kupili nekretninu), izgubićete samu nekretninu, ali ne i vašu kuću ili drugu imovinu koju biste, u suprotnom, morali da stavite pod hipoteku.

Mane iznajmljivanja nekretnina

Odgovornost - Šta ako se u stanu zadesi nezgoda usled pada okna prozora ili novonastale rupe u podu? Uz povećanje besmislenih tužbi i nemogućnost kvantifikovanja prirode "nanete psihičke boli", ovako biste morali da preuzmete odgovornost, a to može da bude zastrašujuća stvar. Morate biti sigurni da imovina, koju iznajmljate, ispunjava sve građevinske standarde i propise.

Neočekivani troškovi - Nemoguće je pripremiti se za svaki trošak vezan za posedovanje imovine za iznajmljivanje. Kotlove, vodoinstalacije i instalacije često treba menjati, što vas može koštati puno novca. Međutim, neispravne električne instalacije, loši temelji i neobezbeđen krov mogu biti veoma skupi za popravku. Ukoliko niste u mogućnosti da platite popravke, verovatno ćete ostati bez stanara, i sa smanjenim šansama da prodate nekretnine za pristojan novac. Pored toga, s obzirom da su se pravila o upotrebi građevinskih materijala vremenom promenila; materijali kao što su olovne boje, azbest, keramičke pločice i drugi materijali, koji su u prošlosti prošli inspekciju, sada se mogu pretvoriti u vašu manu.

Loši stanari - Niko ne želi da pribegava agencijama za naplatu potraživanja, kako bi prikupio nekoliko mesečnih kirija. Loši zakupci, takođe, mogu povećati vaše neočekivane troškove, a, u krajnjoj liniji, mogu i da vas tuže.

Prazna nekretnina – Ukoliko u nekom vremenskom period nemate stanare u nekretnini koju izdajete, nemate ni mesečni prihod. To, takođem potpada pod neočekivani trošak. Da biste preživeli prazne mesece, morate osigurati privatan fond, sa ušteđevinom koja će vam pomoći da premostite periode sa slabijim primanjima, kako ne biste zapali u dugove.

Saveti za stanodavce

Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći:

Neka vaša očekivanja budu razumna. Napravite cilj pozitivnog novčanog toka, ali ne očekujte da ćete od zarađenog novca kupiti novu jahtu na kraju godine. Ako zadržite realna očekivanja, nećete biti u iskušenju da podignete stanarinu i tako isterate dobre stanare.

Upoznajte se sa pravilima - zakoni vam nameću određene obaveze, tako da se ne možete pozivati na neznanje, u slučaju da se desi nešto loše.

Proverite nekretninu - Jedan od najboljih načina kako biste izbegli nastanak neočekivanih troškova jeste da detaljno pregledate imovinu, pre kupovine, kako bi ste se obezbedili za budućnost.

Unajmite svog advokata, poreskog stručnjaka i bankara, jer će vam biti neophodni kontakti ova tri profesionalca, ako želite da uspete u poslu sa nekretninama.

Kreirajte fond za hitne slučajeve (novac namenjen za neočekivane troškove, koji nisu pokriveni osiguranjem). Ne postoji određeni iznos za ovu vrstu fonda, ali 20 odsto vrednosti imovine je dobra smernica. Ukoliko ne možete da skupite ovaj iznos: vodite se parolom bolje išta nego ništa. Svaki višak od mesečne zarade izdvojite sa strane, u slučaju da zatreba.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!