Mobilni uređaji

“Samsung” drži petinu svetskog tržišta mobilnih telefona

Kompanija Gartner objavila je rezultate na mobilnom tržištu u prvom kvartalu u kojem je ostvaren blagi rast prodaje od 1,3 odsto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Trend koji se godinama ne menja jeste dominacija “Samsunga” i “Apple”-a– iako je južnokorejska kompanija ostvarila blagi pad isporuka telefona i dalje su nedodirljivi na mobilnom tržištu na kojem drže više od 20 odsto.

“Apple” je uabeležio povećanje isporuka od oko 2 miliona ajfona u odnosu na prvi kvartal 2017. godine i ova kompanija sada drži 14,1 odsto tržišta.

Drugi trend vezan je uz “Huawei” – ova kompanija sada drži čvrsto treće mesto na tržištu pametnih telefona i konstantno beleži rast isporuka telefona. U prva tri meseca isporučili su više od 7 miliona pametnih telefona više u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Iz kvartala u kvartal sve su bliži “Apple”-u, a njihov dugoročni plan svima je dobro poznat da za nekoliko godina žele da dominiraju tržištem pametnih telefona i prodavati više uređaja od “Samsung”-a i “Apple”-a.

I treći trend jeste nastavak velikog rasta “Xiaomi”-a, koji je isporučio skoro 28,5 miliona telefona i zauzeo je četvrto mesto uz rast od čak 124 odsto. Očekivanja za budućnost još su veća te, osim u Aziji, “Xiaomi” pokušava da se probije i na tržište Evrope.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!