Trgovina

SAD proširuju tarife na kinesku robu

Sjedinjene Američke Države su povećale carine na kineski uvoz vredan 250 milijardi dolara, na 25 odsto sa efektivnih 10 odsto.

Povodom velikog pritiska javnosti i medija, predsednik SAD Donald Tramp oglasio se serijom tvitova na popularnoj društvenoj mreži, objašnjavajući zašto se najjača ekonomska sila odlučila na ovaj korak.

U prvom tvitu, Tramp kaže: "Pregovori s Kinom nastavljaju se na vrlo zgodan način – nema apsolutno nikakve potrebe za žurbu – jer Kina sada plaća SAD 25 odsto tarifa na proizvode i robu vredne 250 milijardi dolara."

Odmah potom dodaje u dva uzastopna tvita: „Započet je proces uvođenja dodatnih 25 odsto tarifa na preostalih 325 milijardi dolara. Sjedinjene Države prodaju Kini robu i proizvode za samo 100 milijardi, što je vrlo veliki disbalans. Sa preko sto milijardi dobijenih od tih tarifa, kupićemo poljoprivrednih proizvoda od naših velikih farmera, u većem obimu nego što je to Kina ikada uradila, i poslati je u siromašne i gladne zemlje u obliku humanitarne pomoći. U međuvremenu nastavićemo da pregovaramo sa Kinom u nadi da neće pokušati da ponište dogovor!“

"Ako bismo za 15 milijardi kupovali od naših farmera, što je daleko više nego što Kina sada kupuje, ostalo bi nam 85 milijardi za infrastrukturu, zdravstvo, ili nešto treće. Kina bi značajno usporila, a mi bismo automatski ubrzali!", tvitovao je Tramp.

"Proizvodite u Sjedinjenim Državama i onda nema tarifa!", poručio je Tramp.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!