Saobraćaj i transport

“Ryanair” najavio smanjenje cena karata i do 9 odsto

Irski niskobudžetni avioprevoznik “Ryanair” poručio je, uz objavu poslovnih rezultata, da bi cene karata za letove na pojedine destinacije mogao smanjiti i do 9 odsto, s obzirom na pojačanu konkurenciju u industriji avioprevoza u idućih nekoliko meseci.

Najava ovog, po broju putnika, najvećeg evropskog niskotarifnog avioprevoznika, usledila je nakon sličnih komentara o cenovnom pritisku od strane “Ryanair”-ovih konkurenata proteklih nedelja.

Konkurencija raste, s obzirom da su aviokompanije preusmerile svoje kapacitete iz Turske i severne Afrike, kažu iz “Ryanair”-a.

Najava je usledila nakon što je “Ryanair” ostvario 55-postotni rast dobiti u prethodnom tromesečju. Dobit pre oporezivanja u prethodna tri meseca, zaključno s 30. junom, porasla je na 397 miliona evra, podstaknuta snažnijom potražnjom za Uskrs, dok su prihodi skočili za 13 odsto, na 1,68 milijardi evra.

Prosečna cena karte tokom tog tromesečja porasla je za 1 odsto, na 40,3 evra, iako iz “Ryanair”-a poručuju da je to rezultat mnogo snažnijeg poslovanja tokom Uskršnjih praznika. Iz aviokompanije kažu da očekuju pad cena karata za 5 odsto do kraja septembra i za 8 odsto u idućih šest meseci, odnosno do kraja marta sledeće godine.

Iz aviokompanija “Easyjet” i “Wizz Air” su, takođe, poručili da će cene biti pod pritiskom ovog leta.

“Ryanair”-ovi menadžeri su, takođe, ponovili upozorenja oko mogućih velikih poremećaja u letovima između Velike Britanije i Evrope, u slučaju da se u pregovorima o Brexitu ne postigne bilateralni sporazum o letenju. Naglasili su da bi to moglo dovesti do otkazivanja letova te seljenja poslovanja u inostranstvo

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!