Trgovina

Ruski trgovinski lanac konkuriše „Lidlu” i „Aldiju” u Nemačkoj

Diskontni lanac „Torgservis” otvorio prvu radnju u Lajpcigu i namerava da se širi najpre u Nemačkoj, odakle nastavlja pohod na zapadnoevropsko tržište.

Ruski trgovački diskontni lanac „Torgservis” odlučio je da osvoji zapadnoevropsko tržište. Prvu radnju otvorio je u Lajpcigu i cilj im je da niskim cenama za početak osvoje tržište Nemačke koje broji više od 80 miliona ljudi, prenosi „Večernji list”.

Kako su izjavili vlasnici ovog lanca, za prvo odredište namerno je izabrana istočna Nemačka, kako bi, navode, proverili da li ovim poslovnim modelom mogu da počnu seljenje na Zapad. Inače, dolazak ruskih trgovaca vrlo je zaintrigiralo nemačke medije koji nisu propustili da pomenu još uvek zategnute političke odnose Rusije i Evropske unije.

Prva radnja je otvorena pod imenom „Mere”, a kako je navedeno, cilj je da još nižim cenama pokore najjeftinije lance poput „Lidla” i „Aldija”. Kako prenose nemački mediji, ovi lanci su zabrinuti zbog najave da će konkurencija iz Rusije sve cene proizvoda znatno sniziti, o čemu svedoči i slogan pod kojim posluju „Samo najniže cene svakog dana”. Nemački mediji navode neke od cena poput tiganja sa poklopcem koji ovaj trgovac nudi za 2,67 evra ili litar mleka koji košta tek 0,49 evra.

Nemačke medije posebno je zaintrigirao izgled unutrašnjosti koji podseća na prve ovakve supermarkete otvorene šezdesetih godina. Pod neonskim svetlima nalaze se velike palete s kojih kupci direktno uzimaju robu. Asortiman čini uglavnom hrana, čak 70 odsto, a ima i odeće, hrane za ljubimce i kućne potrepštine. „Torgservis” je inače trgovački lanac čiji se supermarketi u Rusiji zovu „Sveetofor”, dok pod imenom „Mere” posluju u Rumuniji.

Objekte ima u Kazahstanu, Kini i Azerbejdžanu. Pre nego što su otvorili prvi objekat u Nemačkoj, sporili su se oko imena. Vlasnici su želeli da na ovom tržištu posluju pod imenom „Centvelt”, ali se zbog toga pobunio nemački proizvođač kućnih aparata „Centi” koji ih je tužio i dobio spor.

Kada je reč o planovima za širenje, interesantno je da je „Torgservis” u Berlinu osnovao i kompaniju „TS-Market” koja ima ambicije da se širi na tržište istočne Nemačke. Planiraju navodno da otvaraju radnje u gradovima koji imaju više od sto hiljada stanovnika, a posle Lajpciga jeftina roba biće ponuđena i u gradu Cvikauu, smeštenom na samom istoku Nemačke.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!