Energetika

Rusija ulaže 384 miliona dolara u vađenje nafte iz škriljaca

Kompanija “Gaspromnjeft” planira da uloži 384 miliona dolara u vađenje nafte iz škriljaca u zapadnom Sibiru.

Ali izvlačenje nafte iz škriljaca nije lako.

Sibirski sedimentni basen koji sadrži sirovu naftu je veoma dubok i nije jasno kako pronaći nalazišta i učiniti eksploataciju profitabilnom.

Sirova nafta nastaje pod zemljom razgradnjom živih organizama milionima godina. Vremenom, ovi razloženi organizmi se mešaju sa stenama škriljaca i na kraju formiraju rezerve nafte koje se kasnije ekstrahuju. Tako je formirana većina najvećih naftnih polja na planeti, uključujući i ona u zapadnom Sibiru.

Smatra se da je većina sibirske nafte prisutna u tzv. Baženovoj formaciji - sloju zapadnosibirskog basena koji je nastao iz sedimenta pre nekoliko miliona godina. Tada su se na morskom dnu deponovali organskim jedinjenjima bogati silicijumski škriljci, koji se nalaze na dubini od dva ili tri kilometra, prenosi B92.

Veruje se da je ovaj sloj visok između 20 i 60 metara, i da stena sadrži i do 170.000 miliona tona sirove nafte.

Međutim, pitanje je opet isto: kako ih odatle izvući. Obično je dovoljno bušiti naftnu bušotinu i sačekati da se nafta podigne na površinu zbog pritiska koji se nalazi pod zemljom. Ali u slučaju nafte iz škriljaca, neophodno je da se ona veštački pogura, mehanički i hemijski.

U Sjedinjenim Državama, Kanadi, Venecueli, Alžiru i centralnoj Aziji postoje rezerve nafte iz škriljaca. Ali u zapadnom Sibiru oni zauzimaju ogromnu i kontinuiranu površinu od 1,2 miliona kvadratnih kilometara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!