Industrija

“Rolls Royce” i “Intel” zajedno rade na projektu autonomnih brodova

Kompanija “Rolls Royce Marine”, koja se nalazi u vlasništvu poznatog proizvođača automobila, specijalizirana za dizajn brodova, integraciju kompleksnih brodskih sistema i izradu pogona za plovila i njihovu opremu, ušla je u partnerstvo s “Intelom”, koje bi trebalo dovesti do potpuno autonomnih brodova.

Tokom ove godine započeli su testiranje sistema Intelligent Awarenesssystem za brodove s posadom koji se sastoji od velikog broja kamera, LiDAR-a (Light Detection and Ranging) i radara koji su spojeni na centralni računarski AI program. Koristeći algoritme računarskog vida program uočava prepreke poput drugih brodova i šalje informacije posadi. Kako se radi o velikom broju informacija na dnevnoj bazi (otprilike 1 TB generira se svakog dana), “Rolls Royce” će koristiti Intelove 3D NAND SSD-ove te Xeon procesore, prenosi Seebiz.

Intelligent Awareness sistem automatski može klasifikovati brodove u blizini, a omogućava i bolju vidljivost u lošim vremenskim uslovima kombinujući podatke iz više izvora, a posebnu korist od njega brodovi bi trebali imati kod pristajanja.

Ukoliko se sistem tokom testiranja pokaže uspešnim “Rolls Royce Marine” će ga započeti prodavati brodarskim kompanijama, nakon čega će s “Intelom” nastaviti rad na potpuno autonomnim brodovima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!