Industrija

"Rio Tinto" ulaže 40 miliona dolara u istraživanja zlata kod Majdanpeka

Multinacionalna rudarska korporacija "Rio Tinto" uložiće oko 40 miliona dolara u novi projekat istraživanja ležišta bakra i zlata kod Majdanpeka, u saradnji sa australijskom kompanijim "Raiden Resources", koja poseduje licence za istraživanje u okolini Majdanpeka.

"Rio Tinto" će time steći mogućnost da ovim ulaganjem bude vlasnik 75 odsto vlasništva nad tim istražnim pravima.

Ova multinacionalna kompanija će tako postati većinski vlasnik istražnih prava na lokalitetima "Zapadni Majdanpek", "Majdanpek pojas" i "Donje Nevlje", za koje je, dosadašnjim istraživanjima koje je sproveo "Raiden Resources", ustanovljeno da pripadaju grupi "potencijalno, prvoklasnih ležišta zlata i bakra".

Inače, postoji mogućnost da "Rio Tinto" u narednih nekoliko godina otvori tri rudnika u Srbiji, piše “Blic”.

Podsetimo, kanadska kompanija "Nevsun" objavila je rezultate preliminarne ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora treba uložiti oko 1,5 milijardi dolara.

Kanađani, u čijem je vlasništvu rudnik cinka "Biša" u Eritreji imaju oko 200 miliona dolara, što znači da će ili morati da potraže pomoć banaka za otvaranje rudnika kod Bora ili, što je verovatnije, da nađu strateškog partnera, kako bi taj rudokop bio otvoren 2021. godine, kako je predviđeno.

Poznavaoci prilika ističu da ne bi bilo čudno ako bi "Nevsunu" partner u tom poslu bio baš “Rio Tinto”, jer te dve kompanije partnerski već imaju licence za istraživanje u nastavku ležišta “Čukaru Peki”. Smatra se da se to nalazište, na još 20 lokacija, prostire do Zaječara i da su na tim mestima rezultati početnog istraživanja, u koje je uloženo blizu pet miliona dolara, još impresivniji od onog koji su pronašli Kanađani.

“Rio Tinto”, koji važi za najveću svetsku rudarsku kompaniju, ima rudnike bakra, zlata, uglja, litijuma, bora, uglja i dijamanata na pet kontinenata, u kojima radi oko 200.000 ljudi.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!