1. May 2017.
Home / Kompanije / “Reno” manipulisao programom testova za merenje izduvnih gasova
Reno manipulisao rezultatima merenja izduvnih gasova

“Reno” manipulisao programom testova za merenje izduvnih gasova

Nakon skandala sa Folksvagenom 2015. godine, kada je otkriveno da je nemački proizvođač automobila manipulisao programom testova za merenje izduvnih gasova, Francuska je pokrenula ispitivanje kompaniji “Reno”, a istraživanje je pokazalo da je francuski proizvođač automobila lažirao rezultate emisija gasova prilikom registracije vozila.

“Rezultati sugerišu postavljanje lažnih uređaja, kako bi se pokazala smanjena emisija ugljen-dioksida u posebnim uslovima i na taj način rezultati uskladili sa odgovarajućim limitima”, navodi se u dokumentu.

Prema poslovnom listu “Les Echos”,  “Reno” je osumnjičen da je postavio svoje emisije tako da rade savršeno pri standardnim laboratorijskim testovima, ali ne i u drugim uslovima, čime je ukupno pogođeno oko 900.000 vozila.

Čelnici “Renoa” su burno reagovali navodeći da su nepravedno optuženi i da “Reno” nije učestvovao u bilo kakvim prevarama vezanim za manipulisanje rezultatima merenja izduvnih gasova, međutim ova vest je uticala na to da ulagači reaguju nervozno, zbog čega su cene akcija u petak pale za 7 odsto u odnosu na dan pre objave.

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.