Bez kategorije

Razvoj IT sektora – put ka obrazovanju i smanjenju nezaposlenosti mladih

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) je jedna od najbrže rastući grana industrije i u budućnosti se očekuje, da i u Srbiji, kao i u svetu bude jedan od pokretača privrednog rasta, kao i generator novih radnih mesta, koji bi mogao da doprinese smanjenju nezaposlenosti mladih. U svetu je 2015. godine bilo 71 milion nezaposlenih mladih ljudi, dok je u Srbiji stopa nezaposlenosti mladih te godine iznosila 34,5 odsto. Procenjuje se da će razvoj novih tehnologija omogućiti samo u oblasti “zelene ekonomije” u narednih dvadeset godina otvaranje između 15 i 60 miliona novih radnih mesta.

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) je jedna od najbrže rastući grana industrije i u budućnosti se očekuje, da i u Srbiji, kao i u svetu bude jedan od pokretača privrednog rasta, kao i generator novih radnih mesta, koji bi mogao da doprinese smanjenju nezaposlenosti mladih. U svetu je 2015. godine bilo 71 milion nezaposlenih mladih ljudi, dok je u Srbiji stopa nezaposlenosti mladih te godine iznosila 34,5 odsto.  Procenjuje se da će razvoj novih tehnologija omogućiti samo u oblasti “zelene ekonomije” u narednih dvadeset godina otvaranje između 15 i 60 miliona novih radnih mesta.
U Srbiji četvrtina mladih nije uključena u sistem obrazovanja i zapošljavanja
Mladi čine 17 odsto svetske populacije, a stopa njihove nezaposlenosti raste iz godine u godinu, dok je prošle godine dostigla 13,1 odsto. Istraživanja pokazuju da četvrtina mladih između 15 i 29 godina starosti nije uključena ni u sistem obrazovanja, ni na tržište rada – NEET kategorija (“Not Education, Employment, or Training”). U Srbiji je u NEET kategoriji oko 24 odsto mladih, što je na nivou svetskog proseka, dok je stopa neformalne zaposlenosti čak 47 odsto. Agencija za informacione tehnologije UN je, nakon opsežnih istraživanja, objavila publikaciju, u kojoj sugeriše da bi rešenje za budući ekonomski rast, generisanje novih radnih mesta i adekvatnu pripremu mladih za tržište rada, trebalo tražiti u ICT sektoru.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!