Agro svet

Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji: "Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja Srbije"

Svečano otvaranje Prvog sajma zadrugarstva u Srbiji pod nazivom „Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja“, 30. juna 2017. godine na Trgu Republike u Beogradu u 11 časova.

Sajam će otvoriti Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj. Prisutnima će se obratiti i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Sajam se organizuje povodom Međunarodnog dana zadrugarstva koji se u svetu obeležava 1. jula. Tokom jednodnevnog sajma (radno vreme od 9.00 - 17.00 časova) zadrugari širom Srbije izložiće svoje proizvode, od poljoprivrednih i zanatskih, do umetničkih.

U kulturno umetničkom delu programa predstaviće se jedno od najstarijih kulturno-umetničkih društava u Srbiji KUD „Đoka Pavlović“ JP „Pošte Srbije“.

Vlada Republike Srbije najavila je oživljavanje srpskog zadrugarstva. U naredne tri godine u 500 velikih sela biće formirano 500 zadruga, za šta će Vlada izdvojiti 25 miliona evra. Sredstva su budućim zadrugarima dostupna putem javnog konkursa koji je nedavno raspisan.

U Evropi, zadruge su postale najbolji sistem za dovođenje malih proizvođača u ravnopravnu pregovaračku poziciju sa velikim i jedan su od stubova ekonomskog razvoja. U zemljama Evropske unije registrovano je više od 90 miliona članova zadruga, a u svetu više od 800 miliona. U Republici Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, trenutno je aktivno oko 1.600 zemljoradničkih zadruga, a veliki broj zadruga u Srbiji nestao je u procesu tranzicije.

Organizator Sajma zadrugarstva je Udruženje „Jelek“.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!