Društvo

Prva međuopštinska partnerstva u Srbiji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je ugovore o relizaciji prva četiri međuopštinska partnerstva u koja su se udružili 33 opštine i grada da bi obezbedili bolje usluge za građane. Ova četiri projekta međuopštinskih partnerstava biće finansirani iz Fonda za međuopštinsku saradnju, uz podršku Vlade Švajcarske.

Ružić je rekao da će gradovi i opštine uspostaviti zajedničke službe kako bi pravovremeno i preventivno delovali u slučaju elementarnih nepogoda, upravu učinili dostupnom osobama sa invaliditetom i bolje upravljali javnim finansijama.

On je zahvalio Vladi Švajcarske koja je za ove projekte izdvojila ukupno 117.000 švajcarskih franaka.

„U toku je priprema nove faze projekta sa Švajcarskom, a ministarstvo će pokušati da u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju obezbedi i dodatnu podršku za naredne godine. Pored toga, Ministarstvo planira da deo sredstva iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave usmeri i na projekte međuopštinske saradnje“, najavio je Ružić.

On je podsetio da prošle godine usvojene Izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Tada sam rekao da je mehanizam međuopštinske saradnje u duhu reforme javne uprave i njene transformacije u servis građana i privrede, i da omogućava da se opštine i gradovi udružuju u cilju boljeg odgovora na potrebe svojih zajednica. A potrebe su velike i poslova je mnogo“, naveo je Ružić.

Kako je dodao, međuopštinskom saradnjom opšttine mogu da prevaziđu situacije u kojima lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da vrše neke izvorne ili poverene poslove, poput komunalnih ili inspekcijskih. „One sada mogu zajedno, uz dogovor, da udruže sredstva i ljude i organizuju zajedničke službe koje će raditi u korist građana“, objasnio je ministar.

Za bolju komunikaciju i reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda udružuje se 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Osam opština u slivu Drine uspostavljaju sistem za prikupljanje i razmenu podataka u oblasti vanrednih situacija.

Boljevac i Sokobanja uspostaviće zajedničku službu interne revizije i na taj način pravazići problem nedovoljnih materijalnih i kadrovskih kapaciteta.

Gradovi Beograd i Novi Sad i tri gradske opštine Beograda prepoznali su probleme osoba sa invaliditetom i zajedno su osmislile načine da im olakšaju pristup informacijama i pružanje usluga.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!