Industrija

Protiv direktora “Audi”-a podignuta optužnica jer nije sprečio prodaju spornih automobila

Nemački tužioci saopštili su da su podigli optužnicu protiv bivšeg izvršnog direktora kompanije “Audi” Ruperta Štadlera.

On je pod istragom zbog njegove uloge u “Volkswagen”-ovom skandalu sa manipulacijama emisijom štetnih gasova.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da se Štadler i još trojica optuženih terete za lažne sertifikate i kriminalne prakse u oglašavanju.

Trojica optuženih se sumnjiče da su razvili motore u koje su ugradili uređaje za manipulacije na testovima merenja emisije štetnih gasova, korišćene u automobilima marke "audi", "folksvagen" i "porše", dodaje se u saopštenju tužilaštva.

"Optuženi Štadler se tereti da je najkasnije od kraja septembra 2015. godine bio upoznat sa manipulacijama, ali da, nakon toga, nije sprečio prodaju spornih vozila marke audi i VW", navodi tužilac.

Štadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine, u okviru šire istrage o manipulacijama emisijama u premium automobilima marke "audi", koji je deo “Volkswagen” koncerna, i proveo je nekoliko meseci u zatvoru, prenosi Tanjug.

“Volkswagen”, koji se suočio sa više milijardi dolara "teškim" troškovima povezanim sa skandalom, kasnije je raskinuo ugovor sa Štadlerom.

Među optuženima su i bivši menadžer “Audi”-a i “Porše”-a, Volfgang Hac, kao i dvojica inženjera, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa postupkom.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!