Društvo

Proteruju ruske diplomate iz 16 zemalja, Rusija protestuje

SAD, Kanada i još 14 zemalja EU, među kojima su Nemačka i Francuska, donelo je odluku o proterivanju ruskih diplomata zbog slučaja Sergeja Skripalja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo da proterivanje neće proći bez posledica.

Samo po sebi se podrazumeva da neprijateljski korak ove grupe zemalja neće proći bez posledica i mi ćemo na njega odreagovati, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

MIP Rusije ističe da proterivanje ruskih diplomata ima za cilj eskalaciju i konfrontaciju.

Izražavamo odlučan protest u vezi sa odlukom, koju je donelo nekoliko članica EU i NATO o proterivanju ruskih diplomata. Smatramo da je taj korak neprijateljski i da ne odgovara zadacima i interesima utvrđivanja uzroka i traganja za počiniocima incidenta, koji se dogodio 4. marta u Solsberiju, stoji u saopštenju, prenosi Sputnik.

Ukupno 14 zemalja EU, kao i SAD, Kanada i Ukrajina, odlučilo je da protera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom. U Solsberiju su 4. marta otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je radio i za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Velika Britanija tvrdi da je u to umešana Rusija, iako istraga nije završena i javno nije iznet nijedan dokaz.

Sjedinjene Američke Države su odlučile da proteraju 60 ruskih diplomata i naredile zatvaranje ruskog konzulata u Sijetlu, zbog navodnog učešća Moskve u trovanju u Velikoj Britaniji bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Neimenovani američki funkcioneri su izjavili da se proteruje 60 špijuna, koji su u SAD boravili kao diplomate, uključujući desetak članova ruske misije u Ujedinjenim nacijama. Navedeno je da se radi o poruci Moskvi zbog „neprihvatljivo“ velikog broja ruskih obaveštajaca u SAD, javlja AP. Rečeno je da proterani Rusi imaju sedam dana da napuste SAD, a da je konzulat u Sijetlu zatvoren, jer se nalazi u blizini američke pomorske baze.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da 14 članica Evropske unije proteruje ruske diplomate, zbog učešća Moskve u trovanju u Velikoj Britaniji bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.  Tusk je najavio mogućnost dodatnih mera, uključujući nova proterivanja, javlja AP.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!