Digitalni marketing

Prošle godine u Srbiji na online oglašavanje potrošeno 37 miliona evra

Od ukupnog oglašavanja na tržištu Srbije, oko petine ide na reklame u online sferi. Na inostranim, razvijenim tržištima digitalni marketning zauzima više od polovine ulaganja.

Tek devetu godinu zaredom svode se računi u internet svetu u Srbiji. U prethodnoj godini na online oglašavanje potrošeno je gotovo 37 miliona evra.

"Dobra vest je da očigledno imamo rast, 36 miliona je oko 20, 22 odsto od ukupnog oglašavanja na našem tržištu. Od svog novca koji se koristi za oglašavanje, na razvijenim tržištima je to 50 plus. U tom smislu, mi i dalje kaskamo. S druge strane, ovo znači rast od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu", ukazuje menadžer Rade Tričković.

Na razvijenijim tržištima, na primer u Americi, digitalni mediji su u odnosu na tradicionalne medije zastupljeni više od 50 odsto. Ulaganja u njihov razvoj beleži se u milijardama dolara. Izazov već godinama je i zaštita na internet, prenosi RTS.

Kompanije u svetu se sve više oglašavaju na internetu.

I kompanije u regionu svoje poslovanje sve više premeštaju na internet. Doduše, savet je da ka digitalnoj transformaciji treba ići postepeno. "Menadžment mora biti svestan koji su trendovi, mora imati jasne planove šta se želi postići i onda taj deo spuštati na celu ekipu i važno je da su svi u firmi informisani šta se želi postići, da se radi sa menadžerima, sa voditeljima sektora, da oni usvoje taj majset i guraju ka istom cilju", ističe Anita Lacmanović iz SAP-a.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!