Društvo

PROSLAVA FRANCUSKOG DRŽAVNOG PRAZNIKA

Već drugu godinu zaredom, zbog pandemije kovida 19, francuski nacionalni praznik neće biti proslavljen kao ranije. Tradicionalni svečani prijem organizovan u rezidenciji okupiće ove godine ograničen broj ljudi, predstavnika francuske zajednice.

“Ove godine, 14. juli će se proslaviti uz slogan « osvojiti budućnost », koji se odnosi na kolektivne kapacitete francuske nacije da prevaziđe poteškoće vezane za sanitarnu krizu. Ovom prilikom, želim da pozdravim neprekidno angažovanje srpskih zdravstvenih radnika i naročito uspešnu i rano sprovedenu kampanju vakcinacije stanovništva u vašoj zemlji koja je omogućila da se ekonomske aktivnosti održe i da se život nastavi”, navodi se u pisanoj izjavi, koju je medjima dostavio  ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

U izjavi se dalje kaže: “Naš nacionalni praznik je prilika da se osvrnem na našu bilateralnu saradnju koja crpi snagu iz 182. godišnje istorije naših diplomatskih odnosa. Već godinu dana, uprkos ograničenjima koje sam spomenuo, impresioniran sam njenom dinamičnošću. Jula 2020, tačno godinu dana posle posete predsednika Makrona Beogradu, predsednik Aleksandar Vučić je boravio u Francuskoj u bilateralnoj poseti. Usledio je još jedan susret na vrhu, u Parizu, 1.. februara 2021, kada se nastavilo sa radom na ranije preuzetim obavezama vezanim za dvadesetak sporazuma koji su potpisani u različitim oblastima 2019.

Istovremeno, nastavljena je razmena na ministarskom nivou. Ministar za spoljnu trgovinu i privlačenje investicija, Frank Rister, boravio je u Beogradu 26. novembra 2020. kako bi potvrdio važnost naših ekonomskih odnosa i potpisao sporazum o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata, između ostalog, vezanih za izgradnju Beogradskog metroa. Projekat je poveren preduzećima Ežis i Alstom, za izradu studije izvodljivosti koja je u toku i za voznu opremu. U istom sektoru, u Francuskoj je početkom februara boravila jedna velika delegacija iz Srbije, u kojoj su bili ministri saobraćaja, finansija i zamenik gradonačelnika Beograda  koji su se susreli sa svojim kolegama i preduzećima koja su angažovana na projektu izgradnje metroa.

U tom povoljnom okruženju, francusko-srpski ekonomski odnosi nastavljaju da napreduju, dok je nivo razmene između 2019 (1,1Md€) i 2020 (1,06Mds) ostao stabilan uprkos skoro potpunom zaustavljanju ekonomije zbog prvog talasa kovida 19. Razmena je od 2010, kada je prelazni trgovinski sporazum između EU i Srbije stupio na snagu, više nego udvostručena (417M€).

Srbija je i dalje veoma atraktivna za francuske investitore, koji naročito cene kvalitet radne snage u zemlji, tako da imamo 120 francuskih preduzeća ovde koja zapošljavaju 12 000 ljudi. Veoma značajni projekti koji su pokrenuti 2017. i 2018. su mnogo napredovali : završava se izgradnja novog terminala na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu (Vensi), dok je deponija u Vinči pretvorena u inovativni centar za preradu otpada zahvaljujući kompanijama Suez-Itoču i otvaranju prvog pogona za odlaganje otpada koji je označio i kraj deponiji pod vedrim nebom. Taj projekat će se završiti do sredine 2022.

Francuska agencija za razvoj (AFD), koja je od 2019. u Srbiji, odobrila je ove godine dva prva zajma kao podršku projektima od velikog značaja na planu zaštite životne sredine : prvi se odnosi na modernizaciju šinskog sistema/železničkog saobraćaja; drugi se odnosi na implementaciju reformi koje se odnose na borbu protiv klimatskih promena. Udeo AFD u partnerstvu sa Svetskom bankom dostiže 101M.To je samo početak, s obzirom da AFD predviđa da godišnje u Srbiji angažuje sredstva u visini od 200 et 250M€ kako bi se podržale reforme u oblasti zaštite životne sredine i dostizanje evropskih standarda.

U oblasti odbrane, uspostavljena je dobra dinamika posetom ministarke odbrane, Florans Parli 13. decembra 2019. koja je zasnovana na našem istorijskom bratstvu po oružju iz Prvog svetskog rata, na koje uvek rado podsećam. Održavale su se obuke i uzajamne posete oficira; Francuska je učestvovala u međunarodnoj vežbi Platinasti vuk kod Bujanovca; deseta sesija komiteta za naoružanje  održana je 5-6. jula 2021, a naša saradnja se nastavlja i u okviru mirovnih operacija. O toj temi se razgovaralo i tokom posete generala Fransoe Lekoantra, načelnika generalštaba francuske vojske  Beogradu 1. juna 2021.

Pored političkih i institucionalnih veza, odnosi naše dve zemlje se prvenstveno zasnivaju na odnosima među ljudima, na jeziku, kulturi i akademskim odnosima. Francuski institut, koji ovog meseca slavi 70. godišnjicu, ponovo intenzivno radi, i obeležiće leto i jesen uz nekoliko vrhunskih kulturno-umetničkih događaja, od festivala francuskog filma od 21. do 25. jula, preko učešća osmoro francuskih umetnika na Oktobarskom salonu, gostovanja dve pozorišne predstave na BITEF-u i na Beogradskom festivalu igre ... Francuska će biti partner i evropskoj prestonici kulture, Novom Sadu 2022.

Kada je u pitanju francuski jezik, Srbija želi da bude aktivni partner međunarodne organizacije frankofonije. Nastava francuskog jezika se razvija, ali će dobiti dodatnu dimenziju usvajanjem srpske strategije za frankofoniju. Gotovo 100.000 učenika koji uče francuski kroz široku mrežu škola u Srbiji, među kojima je i sedam dvojezičnih odeljenja, održava posebnu vezu sa Francuskom. Uz to, Francuska škola u Beogradu, koja je do sada primala 500 učenika, modernizuje se i širi kapacitete kako bi primila više srpskih, francuskih i stranih đaka, od vrtića do srednje škole. Takođe, nova generacija studenata i stipendista iz Srbije odlazi za Francusku na akademske studije; radi se o broju od 650 upisanih studenata iz Srbije godišnje. Srećan sam što je Francuska dala prioritet prihvatu stranih studenata uprkos epidemiji COVID-19.

Na kraju bih podsetio na značaj koji Francuska pridaje evropskim integracijama Srbije, kao i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Međuvladina konferencija EU-Srbija održana je u junu 2021. godine, kako bi se osnažilo političko upravljanje procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, u skladu sa novom metodologijom pristupanja. Francuska prepoznaje napore koji su ostvareni na tom putu. Regionalna stabilnost zapadnog Balkana, koja je izuzetno važna, iziskuje dijalog Beograda i Prištine, sa ciljem normalizacije, logikom kompromisa. Pre tačno godinu dana, predsednik Republike Francuske je zajedno sa kancelarkom Merkel i Hosepom Boreljom, inicirao virtuelni samit koji je doveo do obnavljanja dijaloga između Beograda i Prištine, koji je bio prekinut 18 meseci. To je proces kome je predsednik Emanuel Makron lično posvećen i poklanja mu veliku pažnju. Francuska će nastaviti da ulaže svoj politički uticaj i nudi diplomatska sredstva za podršku pregovorima”.

Ambasador Falkoni se zahvalio i medijima na saradnji i istakao: “Proteklih meseci, uprkos brojnih restrikcija, ostali smo u kontaktu i želeo sam da vam se zahvalim na kvalitetnoj saradnji. Hvala vam što ste pratili i prenosili važne trenutke u francusko-srpskim bilateralnim odnosima, čak i u trenucima najžešće epidemije. Vaša profesija, uz rizike koje nosi i konstantnu posvećenost koju iziskuje, predstavlja osnovu za razvoj dobro informisanog demokratskog društva. Zbog toga će Francuska nastaviti da podržava principe slobode izražavanja, bezbednosti novinara i pluralizam gledišta uz poštovanje novinarskog kodeksa”.

Ambasador Žan-Luj Falkoni je izjavu završio rečima: “Živela Francuska, živela Srbija i živelo francusko-srpsko prijateljstvo”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!