Energetika

Propala privatizacija “Hellenic Petroleuma”

U Grčkoj je propala privatizacija naftne kompanije “Hellenic Petroleum”. Glavni razlog propasti pokušaja je navodno želja države da i nakon privatizacije, za sebe zadrži pravo veta i razne povlastice, kao manjinskog deoničara.

"Važno je bilo i pitanje podružnice “Hellenic Petroleuma”, koja se bavila vađenjem ugljovodonika, u kojoj država insistira na zadržavanju 51 odsto deonica. Istrajnost vlade na svemu tome bila je da zaustavi reakciju unutar vladajuće stranke", objavljeno je iz Fonda za razvoj imovine Grčke (HRADF), koji koristi državnu imovinu.

Tom Fondu je Helenska Republika dodelila imovinu u skladu sa međunarodnim obavezama zemlje i Srednjoročnom fiskalnom strategijom, prenose Vijesti.

Deonice su na tenderu zajedno prodavale grčka država, 20 odsto, odnosno državni HRADF, i Panevropski naftni i industrijski holding, 30,1 odsto.

HRADF je prošle godine odobrio kompanijama “Glencore” i “Vitol”, da formiraju konzorcijume sa drugim preduzećima, u postupku privatizacije grčke kompanije, kao kvalifikovanim ponuđačima za kupovinu 50,1 odsto udela u “Hellenic Petroleumu”, prenosi B92.

Glavni problem je nastao što nijedan od potencijalnih konzorcijuma – ponuđača, na kraju tendera, nije dostavio obavezujuću ponudu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!