Razvoj

Promene u svetskoj ekonomiji – Kalifornija jača ekonomska sila od Velike Britanije

Podaci koje su objavili američki statističari ove nedelje pokazali su da je tamošnja savezna država Kalifornija po ukupnoj ekonomsoj aktivnosti prošle godine prestigla Veliku Britaniju. Iako Velika Britanija ima 25 miliona stanovnika više od Kalifornije, ima manji BDP.

Ukupna vrednost BDP-a Kalifornije premašila je 2.700 milijardi dolara i zahvaljujući tome Kalifornija je veća ekonomska sila i od Velike Britanije i od Indije i od Francuske. Kad bi se gledalo samostalno, Kalifornija bi bila peta ekonomska sila sveta.

Četrdeset miliona ljudi koji žive u toj američkoj državi svoje bogatstvo mogu zahvaliti, pre svega, globalno važnim industrijama visoke tehnologije i informatike i holivudskoj industriji zabave i filma, a Kalifornija je poznata i kao jedno od glavnih poljoprivrednih područja u SAD. Uz spomenute, kalifornijskoj ekonomiji doprinose finansijska industrija, tržište nekretnina, ali i klasična industrijska proizvodnja.

U Kaliforniji svoja sedišta imaju tehnološki giganti, poput “Apple”-a.

Nivo ekonomskog preokreta u toj državi ilustruje činjenica da se još 2012. godine, nakon krize, nalazila na desetom mestu u svetu po veličini ekonomije. U međuvremenu je u najmnogoljudnijoj američkoj državi stvoreno dodatnih dva miliona radnih mesta, a BDP je porastao za impresivnih 700 milijardi dolara. Ekonomisti komentarišu da svoj skok Kalifornija može zahvaliti rastu produktivnosti.

Preokret i u Evropi

Prema podacima MMF-a, gledajući tzv. paritet kupovne moći, koji u obzir uzima razliku u nivou cena u pojedinim državama, Španci su prošle godine po bogatstvu prestigli Italijane. U MMF-u predviđaju i da će u idućih pet godina razlika u korist Španaca narasti na sedam odsto, dok je pre samo deset godina Italija imala prednost od 10 odsto u odnosu na susede s Pirinejskog poluostrva.

Ti podaci pokazuju na znatnu razliku u situaciji dveju ekonomija, koje su gotovo podjednako bile pogođene ekonomskom krizom u prethodnih deset godina. Španija je danas jedna od najbrže rastućih država u EU (od 2015. godine beleži stopu rasta veću nego Nemačka, Francuska ili Velika Britanija), dok Italija nikako ne uspeva ponovo da uhvati ekonomski zamah. Upravo u problemima Italije, odnosno političkoj nestabilnosti, leži glavni uzrok zbog kojih ju je Španija uspela preteći.

Krajem devedesetih Italija, koja danas ima petnaestak miliona stanovnika više od Španije, imala je ekonomiju dvostruko veću od španske. Danas je ta razlika samo 50 odsto, a očekuje se da će se dodatno smanjivati idućih godina. Italijanima se predviđa toliko slab rast da bi do 2023. godine i Češka i Slovačka mogle prestići Italiju po bogatstvu, baš kao što je to prošle godine učinila Španija.

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD, Organisation for Economic Cooperation and Development) pokazuju da je Italija jedna od retkih velikih ekonomija koja se još nije vratila na pretkrizni nivo. Samo neki od razloga su rastući državni dug, birokratija, starenje stanovništva i pad produktivnosti. Ekonomisti komentarišu da nestabilna politička situacija, nastala nakon izbora, ne garantuje reforme koje bi donele novi ekonomski zamah, ali sami rezultati izbora posledica su nepovoljne ekonomske situacije prethodnih godina, tako da se Italija nalazi u svojevrsnom začaranom krugu. U međuvremenu druge države napreduju.

Pre dvadeset godina Italija se, prema podacima MMF-a, nalazila na 18. mestu u svetu gledano po prosečnom BDP-u po stanovniku, a  danas je na toj lestvici skliznula za čak 15 mesta, a do 2023. očekuje se da bi mogla pasti i na 37. poziciju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!