Razvoj

Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu 5 milijardi evra

Kompanije u Srbiji, koje posluju u okviru slobodnih zona, ostvaruju prihod od 4,9 milijardi evra, dok su 2012. godine zaradile 2,5 milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je to izjavio prilikom obilaska ''Slobodne zone'' u Smederevu u kojoj posluje osam proizvodnih kompanija i jedna kompanija za skladištenje robe, a koje zapošljavaju 2.300 ljudi.

Mali je podsetio da 2012. godine na mestu gde se danas nalazi ''Slobodna zona'' u Smederevu nije bilo ničeg, te da je 2013.godine država poklonila Gradu zemljište za dolazak investitora i da je tada finska kompanija PKC bila prva koja je tu otvorila svoje postrojenje.

Ministar je istakao da se na tom prostoru grade dve nove kompanije koje će uposliti još 500 ljudi.

''Slobodna zona u Smederevu, kao i sam grad, ogledalo su privrede Srbije 2018. godine u odnosu na 2012.godinu'', naglasio je Mali.

Govoreći o poslovanju kompanija u ''Slobodnoj zoni'' u Smederevu, Mali je istakao da je u poslednje četiri godine obim proizvodnje tih kompanija porastao 30 puta, ukupan izvoz 39 puta, a broj zaposlenih 20 puta, prenosi Tanjug.

''To su ogromne cifre, to nisu pomaci od par procenata ili 10 odsto, to je ozbiljan napredak i zato ćemo se boriti za svaku slobodnu zonu'', rekao je ministar.

Dodao je da je 2012.godine u slobodnim zonama u Srbiji, kojih je tada bilo 11, poslovalo 25 kompanija, a da ih danas ima 80.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!