Omladinsko preduzetništvo

Prepreke za razvoj domaćeg preduzetništva: nepovoljan ambijent i komplikovane procedure

Toni Verheijen je istakao da privredni rast Srbije dobija ubrzanje, ali da su razvoj malog i srednjeg biznisa „Ahilova peta“ srpske privrede.

Čini se da je podrška države malom i srednjem biznisu samo deklarativna. Prema podacima Ministarstva privrede, vlada je samo u ovoj godini izdvojila 18,2 milijarde dinara za početnike u  biznisu, od čega je 7,6 milijardi bespovratnihredstva a 500 miliona bespovratni krediti.

Prošle godine, koja je proglašena godinom preduzetništva, 7.580 privrednika je podržano sa 10,5 milijardi dinara dok je 377 privrednika dobilo 548  miliona dinara za nabavku opreme a 160 početnika u poslovanju dobilo kreditnu podršku.

Sa druge strane, mladi preduzetnici kao najveću prepreku navode administrativne procedure i nedostatak povoljnog kapitala.. Pored toga, jedan od problema je i što je naše tržište plitko.

Poređenja radi, u Nemačkoj početnici u poslu imaju tržište koje može da povuče mali biznis jer država pažljivo kroji privredni ambijent za početnike. Primera radi, Frankfurt ima kasu za početnike u biznisu iz koje svakome sleduje od 5.000 do 50.000evra. Ukoliko neko želi 100.000 evra, mora da položi garanciju. Velika preduzeća plaćaju jednu vrstu poreza, kako bi pomagala mala preduzeća. Samo grad Frankfurt po tom osnovu  od 70.000 kompanija ubere 1,8 milijardi evra godišnje i preusmeri ih kao podršku malim preduzećima. Zbog toga podaci pokazuju da čak 90 odsto preduzeća uspe da preživi na tržištu.

Kada je reč o Irskoj, Razvojna agencija ove zemlje raspolaže fondom od oko 60 miliona evra iz koje kompanije mogu da dobiju od 50.000 do 5 miliona evra, a mala lokalna preduzeća mogu da računaju na pomoć u iznosu od 50.000 do 250.000 evra.

 

Izvor: Politika

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!