Bez kategorije

Preminuo dečji pisac, glumac i novinar Raša Popov

Dečji pisac, glumac i novinar Raša Popov preminuo je juče u Beogradu u 84. godini života.

Dečji pisac, glumac i novinar Raša Popov preminuo je juče u Beogradu u 84. godini života.
Radivoj Raša Popov rođen je u Mokrinu 26. juna 1933. godine. U Beograd je došao 1952. godine gde je završio Filozofski fakultet. Novinarsku karijeru je započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista “Mladost” od 1961. do 1964. godine, a zatim i novinar Radio Beograda do 1967. godine. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine.

Popov je bio lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. godine. Glavni urednik izdavačke kuće "Matica srpska" bio je od 1983. do 1985. godine.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju "Vidovi fašizma".Bio je kolumnista Politike, gde je uglavnom pisao o društvenim temama.Dobitnik je nagrade "Dositej Obradović" za 2015. godinu.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, a neke od najpoznatijih su "Radost saznanja", "Fazoni i fore" - gde je igrao čuvenog Rašu Pronalazača, "Varošarije", "U snu san", "Šešir bez dna".

Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle. Napisao je više od 500 televizijskih emisija, od kojih preko 200 za decu. Neke od najzačajnijih knjiga Raše Popova su: "Dva oka", "Gvozdeni magarac", "Žabac koji ne zna da ćuti", "Trulež zglave", "Šešir bez dna", "Lažljiva usta istine", "Vozom posred ulice", "Bio sam srećni konj", "Bajke za XXI vek", "Čarobnjakov SMS", "Mali zeleni", "Mokrinski patuljci", "Usamljena princeza".

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.