Razvoj

Predsednik Češke u poseti Srbiji – veliki potencijal za ekonomsku saradnju

Predsednik Češke Miloš Zeman je poseti Srbiji. Prvog dana posete sa svojim domaćinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem položilo je vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. na Novom groblju.

Planom posete, predviđeno je da u sredu 11. septembra predsednici Vučić i Zeman održe tet-a-tet sastanak, a nakon toga uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Češke koje će predvoditi dvojica predsednika.

Najavljeno je i potpisivanje bilateralnih sporazuma, posle čega će uslediti izjave za medije predsednika Srbije i Češke.

Biće održan Srpsko-češki poslovni forum na kome će pored dvojice predsednika učestvovati predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Češke Marko Čadež i Vladimir Dlouhi.

Prema podacima PKS-a, robna razmena Srbije i Češke u prvoj polovini ove godine iznosila je 582,7 miliona evra.

Sektori trgovine, energetike, gradske i saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine i prerade hrane smatraju se najperspektivnijim za češke investicije i dobavljače u Srbiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar - jun 2019. ukupan izvoz srpske robe u Češku iznosio je 287,2 miliona evra. S druge strane, u istom periodu uvezeno je 295,5 miliona evra robe iz Češke. Tako je pokrivenost uvoza - izvozom iznosila 97,2 odsto.

Razmena Srbije i Češke je u 2018.  godini iznosila 1,041 milijardu evra, od čega je izvoz u Češku bio 489,2 miliona evra, a uvoz iz te zemlje 552,1 milion evra. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 88,6 odsto.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Češku su prošle godine bili setovi provodnika za paljenje, ostali setovi za vozila (24 odsto), delovi za sedišta, od ostalih materijala (14 odsto), automatski prekidači strujnih kola (devet odsto, creva veštačka, od očvrsnutih belančevina, (četiri odsto) i drugo. Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Češke su bili automobili.

U Srbiji je prošle godine bilo 667 izvoznika u Češku i 3.188 uvoznika.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 250 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Češke odnosno pravna lica registrovana u Češkoj.

Inače, komorski sistem u Češkoj obuhvata pored nacionalne Privredne komore Češke i Agrarnu komoru Češke kao i 14 regionalnih privrednih komora i mrežu od 72 oblasne komore. Članstvo u tim komorama je dobrovoljno, a Privredna komora Češke ima oko 15.000 članica.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!