30. Apr 2017.
Home / 1 / Poverioci traže kontrolu nad poslovanjem “Agrokor”-a
agrokor

Poverioci traže kontrolu nad poslovanjem “Agrokor”-a

U narednim danima očekuje se susret glavnih poverilaca koncerna “Agrokor” koji bi trebalo da razmotre postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tela kompanije. Kako je za agenciju Bloomberg izjavio prvi zamenik direktora “Sberbank” Maksim Poletajev, poverioci traže kontrolu nad tekućim poslovanjem kompanije da bi mogli brzo reagovati na promene.

“Razmotrit ćemo strukturu koja je u sklopu zakona i koja će zadovoljiti glavne kreditore”, izjavio je Poletajev i dodao da su akcionari spremni da razgovaraju o opcijama za rešenje nastale situacije, kao i da “Sberbank” nema nameru da preuzme kompaniju.

Kao glavni poverilac “Sberbank”, zajedno s drugim kreditorima priprema tromesečni plan likvidnosti za “Agrokor”, koji bi trebalo da bude potvrđen do utorka. Kolika će sredstva biti potrebna, Poletajev nije mogao reći, ali ne isključuje mogućnost da bi pretpostavljeni iznos mogao biti znatno smanjen nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima.

Nakon rešavanja hitnog problema s tekućom likvidnošću “Sberbank” će biti spreman razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga “Agrokor grupe”. Prema nezvaničnim  informacijama, postoji i opcija da ruska banka otplati PIK obveznice, koje dospevaju na naplatu iduće godine, a zakotrljale su celu priču o neodrživosti “Agrokor”-ovog duga.

Obveznice u vrednosti od 485 miliona evra emitovane su 2014. godine, a rejting agencija “Moody’s” nedavno ih je uključila u ukupan dug koncerna, što je dodatno pogoršalo pokazatelje zaduženosti. Pritom su ukazali na nove klauzule u nekim bankarskim dokumentima, zbog kojih bi deo zajmova mogao doći na naplatu već u martu iduće godine ako “Agrokor” do tada ne reši pitanje isplate PIK obveznica.

Nakon što se reši problem likvidnosti, izvesna je prodaja dela imovine koja ne predstavlja osnovnu delatnost, pa će se krenuti u potragu za investitorima koji imaju “veliko iskustvo u industriji” i koji bi bili prihvatljivi kreditorima, kao i sadašnjim akcionarima.

 

 

Izvor :

Ekonomski Online

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.