Saobraćaj i transport

Potpisivanje ugovora o koncesiji aerodroma “Nikola Tesla” u četvrtak

Predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija “Vinci Airports” potpisaće u četvrtak, 22. marta ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Početkom januara ove godine objavljeno je da je ta francuska kompanija dala najbolju ponudu za koncesiju, a poziv zainteresovanim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su 10. februara 2017. godine, navodi Beta.

Koncesija za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera daje se na rok od 25 godina.

“Vinci Airports” ponudio je 501 milion evra za koncesiju aerodroma, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, dok će godišnja taksa na koncesiju, kako je procenjivano, iznositi od 5 do 16 miliona evra.

Radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je ćerka firma kompanije “Vinci”, sa 35 aerodoma u svetu.

“Vinci Airports” godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanije, a vrednost poslovanja 2016. godine bila je veća od milijardu evra.

Ta kompanija je ranije saopštila da je njen cilj poboljšanje uslova rada beogradskog aerodroma da bi se omogućilo kompaniji “Air Serbia” da ponudi nove letove na dužim rutama.

Istakli su i da će aerodrom "Nikola Tesla" služiti kao sedište kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi, regionu u kojoj “Vinci Airports” do sada nisu poslovali.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!