Saobraćaj i transport

Potpisan ugovor za deonicu autoputa Beograd Sarajevo vredan 250 miliona evra

U Beogradu je potpisan komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju jedne od deonica kroz Srbiju autoputa Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra, a ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović poručila je da je povezivanje Srbije i Bosne i Hercegovine značajno za stabilnost regiona.

Ugovor su potpisali  Zorana Mihajlovićev, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.

Ministarka je rekla da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača - Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman, prenosi RTV.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Ministarka je rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona.

Autoput Beograd-Sarajevo je prvi autoput koji će direktono povezati Srbiju i BiH, kao i Srbiju sa Republikom Srpskom, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!