Berza

Potop na berzama – kompanije duvanske industrije izgubile milijarde

Indeksi na evropskim berzama su u minusu, pre svega zbog najave Saudijske Arabije da će u decembru smanjiti proizvodnju sirove nafte.

Britanski indeks FTSE je posle pozitivnog starta zaronio u crveno, pridružujući se tako trendu na svim većim tržištima kapitala na Starom kontinentu.

U padu prednjače akcije duvanskih kompanija posle najave SAD da bi mogle zabraniti jednu vrstu cigareta, a reč je o mentol cigaretama, prenosi B92.

BAT (Britiš ameriken tobako) tako beleži pad od čak 11 odsto, dok je Imperial brends u minusu većem od 3 odsto.

Te dve kompanije izgubile su 7 milijardi funti tržišne kapitalizacije posle najave američkog regulatora da spremaju zabranu prodaje aromatizovanih cigareta i mentol cigareta.

Akcije BAT-a, šeste najveće kompanije, u indeksu FTSE100 pale su za 11 odsto, što znači da je njihova tržišna vrednost u odnosu na petak pala sa 76 milijardi funti na 69 milijardi funti. Cena akcija te kompanije beleži pad od 40 odsto u protekloj godini.

Cena akcija kompanije Imperijal brends pala je za više od 3 odsto pa je kompanija od 25 milijardi funti izgubila oko milijardu funti vrednosti na tržištu.

Američka administracija za hranu i lekove ove nedelje će zabraniti prodaju najsavremenijih e-cigareta u desetinama hiljada prodavnica i benzinskih stanica širom SAD u pokušaju da smanji ogroman porast konzumacije među tinejdžerima, a takođe će nametnuti i verifikaciju starosne dobi za onlajn prodaju.

FDA takođe predlaže zabranu cigareta mentola i to bi, iako bi do konačne zabrane moglo proći i dve godine, predstavljalo veliki udarac za BAT. FDA u je 2013. godini zaključila da je od mentol cigareta teže odustati i da predstavlja veći zdravstveni rizik od klasičnih cigareta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!