Razvoj

Poslovni forum Srbije i Turske

U zvaničnoj poseti Beogradu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji predvodi delegaciju sa 250 privrednika. U okviru zvanične posete održan je Poslovni forum Srbije i Turske, na kome su najavljeni novi zajednički projekti, kao i nove turske investicije.

Otvarajući Poslovni forum predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež je ocenio da je ekonomska saradnja između Srbije i Turske na veoma visokom nivou.

"Prošlu godinu smo završili sa trgovinskom razmenom od 1,2 milijarde evra. Ona je ove godine već dostigla 890 miliona dolara, a očekuje se da će nadmašti nivo iz 2018. godine. Prošle godine registrovano je 213 tuskih kompanija u Srbiji i u međuvremenu je počelo da se radi na više od 10 novih turskih investicija. Naš cilj je da smanjimo srpski deficit, da povećamo izvoz u Tursku i da pravimo nove poslove”, istakao je Čadež.

On je najavio da se radi na dovođenju jedne velike industrijske zone u Srbiju koja znači dolazak 16 kompanija u zonu u blizinu Beograda.

Predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak je naglasio da Srbija ima velike mogućnosti za investiranje, jer se nalazi u centru Balkana, ima dobro poslovno okruženje, kvalitetnu radnu snagu i podsticaje. On istakao da je kratkoročni cilj da trgovinska razmena dve zemlje dostigne dve milijarde dolara, a dugoročni da se ta suma poveća na pet milijardi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je turskim privrednicima da u Srbiji imaju velike mogućnosti za investicije i istakao da dve zemlje imaju snažnu volju da unaprede svoje odnose i prošire saradnju na više oblasti.  

Predsednik Turske je rekao da je trgovinska razmena od 2010. godine, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, porasla 200 odsto. U 2018. godini, koja je bila rekordna, trgovinska razmena je dostigla nivo od 1,2 milijarde dolara, a u prvih osam meseci 2019. godine 890 miliona dolara.

Podsetio je da je Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. godine revidiran prošle godine, a stupio na snagu u junu, te da se nada da će, zahvaljujući njemu, pored trgovinske razmene robe, biti uvećana razmena i u sektorima poput poljoprivrede, telekomunikacija, finansija, saobraćaja, elektronske trgovine...

Erdogan je rekao da dve zemlje imaju trgovinsku saradnju koja je usponu i turske kompanije u Srbiji zapošljavaju 8.000 ljudi i to u mnogim sektorima - tekstilnoj oblasti, automobilskoj, bankarstvu i drugim. On je naveo da je broj turskih kompanija koje posluju u Srbiji dostigao 800, dok je obim investicija, koji je 2011. godine bio milion dolara, 2018. godine iznosio 200 miliona dolara.

Erdogan je naveo da će se tokom ove posete održati ceremonija za šest fabrika i biti položen kamen-temeljac za jednu, čime će, kako se slikovito izrazio, "biti dodata nova zlatna alka u turski lanac u Srbiji".

Očekuje, takođe, da će se napredovati i u saradnji u oblasti građevinarstva. "Turske kompnaije već imaju 17 projekata sa 395 miliona dolara, a 15 tih projekata započeto je 2018. godine što je važna referenca", naveo je turski predsednik. On je naglasio da je jedna od najperspektivnijih oblasti za saradnju turizam i naveo podatak da je broj srpskih turista u Turskoj porastao za 53 odsto, odnosno da ih je prošle godine bilo 225.000, dok je turskih turista koji su posetili Srbiju bilo 97.000. "Taj broj će rasti", rekao je turski predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao srpske privrednike da investiraju u Tursku, iako, kako je primetio, neki govore kako je sada u Turskoj teško i čekaju neka bolja vremena.

Vučić je pozvao turske privrednik da investiraju u srpske banje, koje su, kaže, vrhunske, ponovio da se uskoro završava istočni krak Koridora 10 i da više neće biti nijedan metar ka Bugarskoj i Grčkoj a da nije auto-put.

„A, onda gradimo puteve ka Crnoj Gori i BiH. Podižemo sve to, da povezujemo narode, da dovodimo investitore i molim vas da nam po ovom pitanju pomognete“, rekao je Vučić.

Pre Poslovnog foruma je u prisustvu dvojice predsednika, Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, potpisano više bilateralnih sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti, bezbednosti, policije, nauke, vojne saradnje, privrede...

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razmenili su Sporazum iz oblasti bezbednosti, a Čavušoglu je razmenio i sporazum o razumevanju u saradnji u oblasti socijalne i porodične zaštite između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva za porodicu, rad i socijalne usluge Turske s resornim srpskim ministrom Zoranom Đorđevićem.

Sporazum o saradnji između Vlade Srbije i Vlade Turske u oblasti industrije i tehnoligije razmenili su ministar provrede Goran Knežević i ministar trezora i finansija Berat Albajrak.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar nacionalne odbrane Hulusi Alkar razmenili su sporazum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, a okvirni vojni sporazum između Srbije i Turske razmenili su ministar Hulusi Alkar i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Memorandum o razumevanju o rekonstrukciji mosta “Kasapčić” razmenili su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić i zamenik ministra kulture i turizma Turske Serdar Džam.

Protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Saveta za visoko obrazovanje Turske razmenili resorni srpski ministar Mladen Šarčević i predsednik Saveta Hasan Mandal.

Memorandum o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske razmenili su direktor RAS-a Radoš Gazdić i predsednik turske razvojne agencije Dževahir Uskur.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Dragan Kovačević i predsednik Uprave za informacione i komunikacione tehnologije Turske Omer Abdulah Karaoglu razmenili su Memorandum o razumevanju RATEL-a Srbije i Uprave za informacione i komunikacione tehnologije Turske u oblasti elektronske komunikacije i poštanskih usluga.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!