Saobraćaj i transport

Posle obrušavanja zaštitnog zida na “Koridoru 10” troškovi saniranja 7 miliona evra

Ni posle trećeg obrušavanja zaštitnog zida u Grdeličkoj klisuri, na trasi “Koridora 10”, odgovornih za traljavo odrađen posao još - nema. Sada nadležni tvrde da imaju novo rešenje, koje će rešiti problem nemirnog brda, ali to donosi trošak od sedam miliona evra. I to će pasti na teret građana.

Projekat koji je nedavno za "Koridore Srbije" uradio Građevinski fakultet u Beogradu predviđa da se umesto puta i zaštitne kosine koja se nedavno obrušila na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina, gradi galerija, vrsta tunela sa jednom otvorenom stranom. Preko njega će se naneti zemlja, pa će se brdo koje već mesecima zadaje muku putarima, vratiti na nekadašnje kote. Izvođač, španski "Azvi", u utorak je vraćen na gradilište, pišu “Večernje novosti”.

Istovremeno istraga bi trebalo da otkrije šta je tačno izazvalo obrušavanje kosine. Javnost očekuje da čuje kako je moguće da tri puta pada potporni zid, a da nadzor posle prve nezgode ne pruži odgovor kako je do nje došlo. Lebdi dilema da li je početni projekat bio dobar, a opaska ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović da je čak 11 puta menjan - daje deo odgovora.

Zbunjuje izjava prvog čoveka "Koridora Srbije" Zorana Babića, koji kaže da su oni još u aprilu znali da će se nešto slično dogoditi "za dva meseca, dve godine...", jer je nejasno kako onda nije sprečeno. Građane, uz garanciju da će sutra tom deonicom bezbedno prolaziti, skoro podjednako zanima koliko nas je ovo "nadmudrivanje" sa brdom koštalo. I hoće li račun podmiriti krivac.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, problem je u loše rešenom odvodnjavanju terena. Spekuliše se da je španski izvođač, uz odobrenje bivšeg direktora "Koridora", pribegao jeftinijem rešenju - horizontalnim preprekama umesto vertikalnih odvodnih kanala.

“Voda se nije cedila, nije se drenirala i materijali su je upijali”, kaže izvor "Novosti". “Već u martu smo videli da potporni zid nije dovoljan da stabilizuje kosinu i zato smo tražili da se izmeni projekat. CIP, koji je radio projekat, nije želeo da preprojektuje, tvrdeći da će sve biti u redu. Angažovan je Građevinski fakultet. Gradiće se galerija, što je poput tunela. Preko će biti nasip, tako da će držati kosinu”.

"Koridori" očekuju od nadležnih da će istražiti ko je odgovoran za neadekvatne radove. Dodatni posao, uverava prvi čovek "Koridora" koštaće najviše sedam miliona evra i završiće se u predviđenom roku - do kraja godine.

Da su problemi u Grdelici prilična prepreka putarima bilo je jasno i u maju kada su "Koridori" angažovali svetskog eksperta za kosine Marinosa Skempasa.

“On je angažovan kao konsultant i sve što se radi, radi se u dogovoru sa njim. Naši projektanti projektuju, ali uz konsultacije sa njim. On je tražio dodatne geostatičke radove”, dodaje izvor “Novosti”.

Deonica “Koridora 10” Gornje Polje - Caričina Dolina se finansira kreditom Evropske investicione banke, u iznosu od nepunih 40 miliona evra. Za planiranje i realizaciju projekta su odgovorni "Koridori Srbije".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!