Energetika

Posle objavljivanja izveštaja OPEK-a cena nafte krenula da raste

Cene nafte je krenula naviše posle objavljivanja mesečnog izveštaja OPEK-a, a tržište je i dalje usmereno na posledice najave SAD da će se povući iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Barel nafte iz Severnog mora za isporuku u julu završio je ponedeljak na 78,23 dolara na Londonskoj interkontinentalnoj berzi (ICE), što je 1,11 dolara više nego u petak i još jednom najviše od kraja 2014. godine.

Na Njujorškoj merkantilnoj berzi (Nimeks), barel "lake nafte" (WTI) za junski ugovor je porastao za 26 centi, na 70,96 dolara.

Po izveštaju Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), taj kartel je još jednom ispumpao manje sirove nafte nego što je dozvoljeno sporazumom o ograničenju proizvodnje potpisanim krajem 2016. godine sa deset drugih proizvođača.

Pogođena ozbiljnim političkim nemirima, proizvodnja Venecuele je opala, dok se povećala u Saudijskoj Arabiji, Alžiru i Iranu, prenosi Beta.

Na strani tražnje, OPEK je revidirao naviše za 25.000 barela dnevno svoje procene rasta za ovu godinu: očekuje da će tražnja dostići 98,85 miliona barela dnevno, što je godišnji rast od 1,65 miliona barela.

Izveštaj, takođe, uzima u obzir tvrdnje o potencijalnom porastu proizvodnje OPEK-a kako bi popunio jaz koji bi nastao mogućim padom iranskog izvoza.

Ministar energetike UAE Suhail Al Mazrui, čija je zemlja rotirajuća predsedavajuća OPEK, rekao je u nedelju da UAE, Saudijska Arabija i Kuvajt mog uda zajedno kompenzuju uticaj najavljenih američkih sankcija protiv Irana, preneo je Blumberg.

"Ako OPEK želi da obezbedi stabilnost cena, trebalo bi početi da signalizira svoju spremnost da okonča sporazum pre nego što istekne krajem 2018. godine, najkasnije na svom sledećem zvaničnom sastanku", ocenili su analitičari nemačke "Komercbank".

OPEK i njegovih deset partnera, uključujući i Rusiju, sastaće se u Beču krajem juna.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!