26. Mar 2017.
Home / Biznis / Agro Svet

Agro Svet

Čije je srpsko zemljište?

zemlja 1

U Srbiji ima oko 424 hiljade hektara neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, zbog čega država godišnje gubi oko 15 miliona evra godišnje. U cilju povećanja efikasnosti korišćenja poljoprivrednog zemljišta, izmenama zakona od pre godinu i po dana, omogućen je zakup na period i do 30 godina. Nedavno je objavljen javni poziv za zakup zemljišta, koji je izazvao veliku polemiku u javnosti, jer su, kao uslov, predviđena ulaganja od 500 hiljada evra, što mali proizvođači svakako nemaju, pa su samim tim unapred eliminisani iz trke. Zato se oni s pravom pitaju da li je to zemljište već namenjeno nekom i zašto država ne podstiče male proizvođače?

Pročitaj više »

Suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda 1,7 milijardi dolara

poljoprivreda

Srbija je prošle godine od izvoza poljoprivrednih proizvoda zaradila 3,2 milijarde dolara, što je predstavljalo rast od 11,9 odsto u odnosu na 2015. godinu. Vrednost uvoza u istom periodu bila je 1,4 milijarde dolara, što je za 10,7 odsto manje nego pre dve godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Naša zemlja najviše je izvozila žitarice, voće i povrće, dok je uvozila kafu, čaj, začine, duvan i smrznuto svinjsko meso.

Pročitaj više »

Od šećera do čokolade – borba za prevlast na tržištu konditorske industrije

konditori

Konditorska industrija u Srbiji spada u onaj “zdravi” deo prehrambene industrije, koji ostvaruje suficit u razmeni sa svetom. U ukupnom izvozu agrara proizvodi konditorske industrije (šećera i slatkiša) čine petinu. Ovih dana došlo je komešanja u tom sektoru, jer vlasnike menjaju ne samo fabrike konditorskih proizvoda, nego i sirovina, kao što je šećer. Koliko će novi vlasnici doprineti rastu profitabilnosti konditorske industrije pokazaće vreme, ali je jasno da je potrebna strategija razvoja tog sektora, pogotovo, ako se ima u vidu da najveća svetska kompanija slatkiša “Mars” ostvaruje godišnji profit od oko 18 milijardi dolara.

Pročitaj više »

PKB – zemljište u “miraz” novom vlasniku

zemljište slika

Prodaja PKB-a u drugom pokušaju mogla bi biti uspešna, pošto je u trci osam kompanija, među kojima su “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i dve najjače domaće kompanije u toj oblasti “MK grupa” i “Industrija mesa Matijević”. S obzirom da PKB posluje s gubitkom, razlog za takvo interesovanje, leži u imovini te kompanije, pre svega, u zemljištu. Naime, PKB, zajedno sa zavisnim preduzećima, ima oko 20 hiljada hektara zemljišta, od čega je, prema procenama, oko 5.000 hektara potencijalno građevinsko zemljište. Ako se ima u vidu da je pre dve godine PKB prodao kompanijama “MPC” i “Lidl” ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni za 700 hiljada evra po hektaru, jasno je šta je motivisalo investitore da se uključe u trku.

Pročitaj više »