30. Apr 2017.
Home / Biznis / Agro Svet

Agro Svet

Zašto kasni restitucija poljoprivrednog zemljišta?

oranice

Agencija za restituciju je do sada vratila oko 60 odsto tražene imovine, ali je proces vraćanja poljoprivrednog zemljišta bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima, znatno usporen. Podneti su zahtevi za povraćaj oko 96 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, a prema najavama, proces bi trebalo da se ubrza do kraja godine. I dok u Agenciji tvrde da ih zakon ograničava da ubrzaju proces vraćanja zemljišta, porodice bivših vlasnika sumnjaju da je reč o dogovoru sa tajkunima, koji tu zemlju obrađuju i tako ubiraju profit, odnosno, da se zbog toga namerno odugovlači.

Pročitaj više »

Zadruge – vraćen status, a šta je sa imovinom?

zadruge

Srpsko zadrugarstvo je, prilikom ujedinjenja, unelo svoju originalnu nacionalnu baštinu, sa izgrađenim odnosima prema državi i sa zadružnim pravilima, kojima su uređivani odnosi. Kada im je novi zakon vratio zadružni status, imovina im nije bila vraćena! Samo u Vojvodini, nacionalizacijom je oduzeto blizu 700.000 hektara oranica, a za ispravlјanje ove …

Pročitaj više »

Stoku, letinu i ratare pokosile nove gazde

kombinat

Poništena svaka treća privatizacija i 100.000 ljudi bez posla - rezultat je privatizacije u srpskom agraru, koji je sada na 30 do 40 odsto proizvodnje iz 1989. godine! Preostala je još privatizacija jednog, ali vrednog poljoprivrednog preduzeća – Poljoprivredne korporacije ,,Beograd'' (PKB). Sa prethodnima se nismo usrećili. Uz to, likvidirano je i 40 odsto zemljoradničkih zadruga.

Pročitaj više »

Državno zemljište ne treba prodavati pre restitucije

zemlja

Ako je 1991. godine tadašnja politička struktura imala smelosti da vrati zemlјu bivšim vlasnicima, zašto se restitucija zemlјišta po novom Zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju iz 2011. godine sprovodi tako sporo? Tada je bivšim vlasnicima vraćeno oko 150.000 hektara, a najviše u Vojvodini – oko 123.000 hektara. To je bila prva restitucija zemlјišta u Istočnoj Evropi posle Drugog svetskog rata!

Pročitaj više »

Čije je srpsko zemljište?

zemlja 1

U Srbiji ima oko 424 hiljade hektara neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, zbog čega država godišnje gubi oko 15 miliona evra godišnje. U cilju povećanja efikasnosti korišćenja poljoprivrednog zemljišta, izmenama zakona od pre godinu i po dana, omogućen je zakup na period i do 30 godina. Nedavno je objavljen javni poziv za zakup zemljišta, koji je izazvao veliku polemiku u javnosti, jer su, kao uslov, predviđena ulaganja od 500 hiljada evra, što mali proizvođači svakako nemaju, pa su samim tim unapred eliminisani iz trke. Zato se oni s pravom pitaju da li je to zemljište već namenjeno nekom i zašto država ne podstiče male proizvođače?

Pročitaj više »

Suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda 1,7 milijardi dolara

poljoprivreda

Srbija je prošle godine od izvoza poljoprivrednih proizvoda zaradila 3,2 milijarde dolara, što je predstavljalo rast od 11,9 odsto u odnosu na 2015. godinu. Vrednost uvoza u istom periodu bila je 1,4 milijarde dolara, što je za 10,7 odsto manje nego pre dve godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Naša zemlja najviše je izvozila žitarice, voće i povrće, dok je uvozila kafu, čaj, začine, duvan i smrznuto svinjsko meso.

Pročitaj više »

Od šećera do čokolade – borba za prevlast na tržištu konditorske industrije

konditori

Konditorska industrija u Srbiji spada u onaj “zdravi” deo prehrambene industrije, koji ostvaruje suficit u razmeni sa svetom. U ukupnom izvozu agrara proizvodi konditorske industrije (šećera i slatkiša) čine petinu. Ovih dana došlo je komešanja u tom sektoru, jer vlasnike menjaju ne samo fabrike konditorskih proizvoda, nego i sirovina, kao što je šećer. Koliko će novi vlasnici doprineti rastu profitabilnosti konditorske industrije pokazaće vreme, ali je jasno da je potrebna strategija razvoja tog sektora, pogotovo, ako se ima u vidu da najveća svetska kompanija slatkiša “Mars” ostvaruje godišnji profit od oko 18 milijardi dolara.

Pročitaj više »