Društvo

Peticiju da se vrati mogućnost šetnje kućnih ljubimaca potpisalo više od 40.000 građana

Više od 40.000 građana potpisalo peticiju u kojoj se traži od Vlade Srbije da vrati mogućnost izvođenja kućnih ljubimaca u šetnju u večernjim satima od 20 do 21 časova.

Peticiji se pridružilo više od 30 udruženja koja se bave pravima i  zaštitom životinja kao i  veterinarske ambulante.
Potpisi su poslati predsednici Vlade Ani Brnabić.

U peticiji se traži da ostane na snazi ranije doneta odluka o večernjem izlasku kućnih ljubimaca, uz eventualno uvođenje trajanja šetnje 30 minuta u periodu od 20 do 20:30h, čime bi kućni ljubimci dobili 10 minuta dužu šetnju, a sprečile bi se potencijalne zloupotrebe jer je jasno propisano od kada do kada je dozvoljeno biti napolju.

“Slažemo se da su u ovom momentu najvažniji životi i zdravlje ljudi, pa je tako peticija i apel svim vlasnicima kućnih ljubimaca da se prilikom izlaska pridržavaju svih mera koje je Vlada propisala. Nepostoji nijedan razlog zašto bi mogućnost zaraze bila veća od 20 do 20:30h nego od 5 do 17h. Ističemo da su za ljude koji imaju kućne ljubimce, oni takođe na neki način članovi njihove porodice koji u teškim momentima samoizolacije velikom broju ljudi, naročito onima koji su sami, ali i čitavim porodicama, pomažu da se psihički osećaju bolje i lakše prebrode trenutnu situaciju. Pored bolesnih kućnih ljubimaca, ni sami vlasnici se neće osećati dobro, kažu inicijatori ove peticije, navodi se u saopštenju.   

Ovo pravilo važi u mnogim zemljama poput, Švedske, Norveške, Danske, Belgije, Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Japana, pa čak i u Španiji gde je najteža situacija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!