Društvo

Paradajz iz Turske bezbedan za ishranu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je paradajz koji je nedavno iz Turske uvezen u Srbiju apsolutno bezbedan za ishranu.

On je pojasnio da je reč o pogrešnoj deklaraciji na gajbicama paradajza, na kojima je, kako su ranije preneli mediji, navedeno da kora nije za ljudsku upotrebu. 

"Apsolutno nema nikavih problema za ljudsku ishranu, već je pogrešno deklarisno", rekao je Nedimović. 

Prema njegovim rečima, fitosanitarna inspekcija je 21. marta sprovela kontrolu te pošiljke iz Turske i sve je bilo u redu. Nedimović nije mogao da saopšti kako je došlo do greške u deklaraciji, i najavio je da će odgovorni biti sankcionisani. 

On je rekao i da će resorno ministarstvo objaviti iz kojih je sve država uvezen paradajz u Srbiju.

Ispravnost spornog paradajza uvezenog iz Turske potvrdio je i fitosanitarni inspektor Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević, koji je izjavio da je verovatno došlo do tehničke greške u deklarisanju uvezenog paradajza.

"Verovatno je tehnička greška koja je nastala prilikom deklarisanja od strane uvoznika. Uvoznik se bavi, osim uvoza paradajza, i uvozom agruma iz Turske te na deklaracijama tog voća oni obično stavljaju preporuku da kora nije za jelo", rekao je Milojević za TV Prva. 

On je pojasnio da je uvezeni paradajz iz Turske pregledao sanitarni inspektor na graničnom prelazu i uzet je uzorak da se proveri njegova bezbednost. "Uzorak je poslat u laboratoriju, urađene su analize i nakon dobijanja rezultata analiza inspektor je izdao rešenje da je bezbedno da se proizvod stavi u promet", naglasio je Milojević. 

On je dodao da uvoznici moraju da vode računa da deklaracije budu u skladu sa proizvodom, koji se deklariše i da ne dovode u zabludu potrošače.

Sporni paradajz otkriven je nedavno kada se na internetu pojavila fotografija gajbice ovog proizvoda na čijoj je deklaraciji pisalo „Kora nije za ljudsku ishranu“.

Tada je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović izjavio da kontrola uvoza ovih proizvoda nije adekvatna i da je to nasleđen sistem u kojem nemamo novca za monitoring, pa se kontroliše jedan šleper, a ostalih pet se ne kontroliše. 
„To bi trebalo da se menja i fitosanitarna inspekcija bi morala da raspolaže procenom rizika, a trgovac da plati sve kontrole“, naveo je tada Papović.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!