Razvoj

Pametni gradovi najbolje rešenje za rastuću urbanu populaciju

U gradovima širom sveta danas živi pet milijardi ljudi, a do 2050. ta brojka će se popeti na čak devet milijardi odnosno 68% svetske populacije. Da bi urbane sredine mogle uspešno da podnesu takav rast biće potrebno da usluge baziraju na tzv. smart rešenjima odnosno IT tehnologijama.

Predstavnici institucija, lokalnih samouprava i akademske zajednice Republike Koreje predstavili su kolegama iz Srbije uspešne primere prakse primenjene prethodnih decenija, na Korejsko-srpskom seminaru “Pametna rešenja za urbane izazove”, koji su povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje organizovali ambasada Republike Koreje i NALED.

„Postoji puno prostora za saradnju Koreje i Srbije u postizanju cilja kao što su mnogo udobniji i povezaniji gradovi, u kojima će građani uživati u kvalitetnijem životu. Primeri gde možemo da sarađujemo jesu usluge zasnovane na IT rešenjima kao što su pametni transport i pametno upravljanje otpadom“, izjavio je ambasador Republike Koreje Hjongčan Čo.

 

Državni sekretar Ministarstva državne uprave Bojan Stević istakao je da Vlada Koreje snažno podržava razvoj IT sektora u Srbiji i dodao da će zajedno s Vladom Srbije učestvovati u sprovođenju dva projekta razvoja pametnih gradova u našoj zemlji. “Cilj pametnih gradova je ušteda vremena i novca za građane i privredu i prema globalnim procenama, smart rešenja koja u narednih pet godina budu primenjena u 75 najvećih pametnih gradova uštedeće privredi više od 5 milijardi dolara, a građanima čak 27 milijardi“, dodao je Stević.

Na skupu je istaknuto da su pametna rešenja potrebna kako bi se odgovorilo na velike izazove koje će nametnuti veliki rast urbane populacije, a to su pre svega zagađenje vazduha, nedostatak vode, elementarne nepogode, starenje stanovništva i saobraćajne gužve.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naglasio je da je cilj da glavni grad bude zdraviji, zeleniji i pametniji i da su najveći izazovi dobro funkcionisanje javnog prevoza, rešavanje saobraćajnih gužvi, energetska efikasnost i tretman otpada.

„U toku je realizacija trogodišnjeg projekta upravljanja saobraćajem od kojeg očekujemo da građanima smanji vreme provedeno u prevozu i vožnji u Beogradu za 20%. Koncept pametnog parkiranja takođe je primer jednostavne tehnologije koja vozačima može da uštedi vreme u traženju parking mesta za petinu i smanji emisiju ugljen-dioksida za 30% , rekao je Radojičić.

Razvoj smart rešenja baziran je na analizi velikog broja podataka. Gradske službe Seula, glavnog grada Koreje, dnevno obrađuju 2,4 miliona informacija da bi unapredili gradski prevoz, a čak 10 milijardi podataka da bi unapredili snabdevanje građana i funkcionisanje lokalne privrede.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!