Industrija

Otvorena druga fabrika „Meita“ u Obrenovcu

U Obrenovcu je otvorena druga fabrika kompanije “Meita”. Otvaranju je prisustvovao ministar finansija Siniša Mali, koji je istakao da je reč o izuzetno važnoj investiciji za Beograd i Srbiju, zahvaljujući kojoj je značajno smanjena nezaposlenost u Obrenovcu i okolnim mestima, jer će u prve dve fabrike ukupno raditi više od tri hiljade ljudi.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković, Huan Vang iz „Meite“, kao i v.d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić.

„Na ovom mestu je 2016. godine bila livada i stara zapuštena fabrika. Malo ko je verovao da će za par godina ovde biti najmodernija fabrika auto delova, ali mi smo to obećanje ispunili. Vrednost investicije u drugu fabriku je 90 miliona evra, a trenutno ovde radi 400 zaposlenih. Biće zaposleno još 1000 njih. U prvoj fabrici već radi 2.400 ljudi, što je mnogo više nego što smo očekivali. Zajedno sa prvom fabrikom, to je investicija od ukupno 150 miliona evra“, rekao je Mali. 

Ministar je naveo da je u Obrenovcu bila izuzetno visoka stopa nezaposlenosti, a da sada toj opštini nedostaje radna snaga. On je istakao su plate radnika u fabrici „Meita“ veće od proseka u Srbiji.

„Posebno mi je drago da je prosečna neto plata u fabrici 600 evra, što je mnogo više od proseka. Ljudi su prezadovoljni, ulažu više u sebe i to se vidi, kvalitet života raste. Za to se borimo, ali i za bolje zakone i bolji privredni ambijent“, rekao je Mali.

U Obrenovcu se radi i gradi, naveo je ministar i istakao da investitori omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i podstiču ulaganje u infrastrukturu.

„Ovo je pravi primer koji pokazuje kakvu korist mogu da imaju obični građani od ovakvih investicija. Lokalna samouprava ima milijardu dinara više samo od prihoda uplaćenih za doprinose zaposlenih. U Obrenovcu se nikada više nije gradilo, grade se i kanalizacija, vodovod i putevi. Uskoro se otvara Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, a do kraja godine će i most preko Kolubare i Save, koji je u blizini, biti povezan sa autoputem“, istakao je ministar.

Gradonačelnik Beograda prof. Dr Zoran Radojičić istakao je da grad ravnomerno podržava razvoj svih svojih opština. „Ovde smo videli savremenu tehnologiju i mlade ljude koji mogu da prihvate nove načine rada, koji su zadovoljni platama, koje se povećavaju kada napreduju. Grad podržava sve svoje opštine i obezbeđuje novu infrastrukturu“, rekao je gradonačelnik.

 

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je istakao da su svi Obrenovčani za kratko vreme osetili značajne promene u kvalitetu života zahvaljujući fabrici „Meita“.

„Ne postoji mlad čovek koji je izrazio želju da radi, a da nije dobio priliku da radi u ovoj fabrici. Korist za druge Obrenovčane je prihod od poreza na zarade od preko milijardu dinara, što znači ulaganje u škole, puteve, bolnice“, rekao je Čučković.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!