Bez kategorije

Otvoren novosadski "Oktoberfest"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević večeras je u Master centru Novosadskog sajma ceremonijalnim otvaranjem drvenog pivskog bureta uz pomoć drvenog čekića simbolično otvorio prvi novosadski "Oktoberfest", manifestaciju koju zajednički organizuju "Kolor pres grupa" i Novosadski sajam, a čiji je pokrovitelj Grad Novi Sad.

Vučević je tom prilikom rekao da se Novi Sad uvek trudio da bude drugačiji od onih gradova koji su mu slični po arhitekturi, demografiji i geografiji pa je tako moguće da se u njemu održava i festival tambure i dens festival i izložba meda i izložba kupusa, kao i prvi festival koji promoviše pivo, perece i kobasice.

"Naš grad sada na mapi događaja ima još jedan po kome će biti prepoznatljiv. Veoma brzo smo se dogovorili sa organizatorima i drugim partnerima na ovom projektu, oko organizacije "Oktoberfesta" i nadam se da će što veći broj ljudi uživati u oživljenom duhu Bavarske i Nemačke u našem gradu", rekao je Vučević.

Zamenik šefa misije Ambasade nemačke u Beogradu Aleksander Jung je rekao da je "atmosfera skoro kao u Minhenu" i da se novosadski "Oktoberfest" orhanizuje u godini kada se obeležava 500 godina od donošenja zakona o čistoći piva u Nemačkoj.

"Minhenski "Oktoberfest" je poznat širom sveta kao manifestacija u kojoj dolaze gosti sa svih krajeva planete i koja neguje različitosti. Novi Sad i Vojvodina sa svojih 25 nacionalnih zajednica takođe su poznati po negovanju i bogatstvu različitosti i po svojoj otvorenosti i zaista mi je drago što se u Novom Sadu održava ovakva manifestacija", rekao je Jung.

Predstavnica nemačko - srpske privredne komore Doris Danilović je rekla da veruje da će novosadski "Oktoberfest" postati tradicionalna manifestacija i da će iz godine u godinu okupljate sve veći broj pivara i drugih partnera.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je podsetio da je prvi gradonačelnik Novog Sada, kao slobodnog grada Ignac Hajl davne 1748. godine u centru grada, na mestu današnjeg Hotela Vojvodina otvoruio prvu pivnicu, a da je aktuelni gradonačelnik Miloš Vučević otvorio prvi "Oktoberfest".

Predsednik "Kolor pres grupe" Robert Čoban je kazao da su organizatori manifestacije očekivali da će ona pobuditi interes Novosađana, ali je istakao da se nisu nadali da će to interesovanje biti toliko da je jutros obustavljena prodaja ulaznica za prvo veče jer je rasprodato svih 6.500 ulaznica, te da je za sutra ostalo još samo malo ulaznica.

Tokom dva dana trajanja festivala predviđen je bogat muzički program, a kao na Minhenskom "Oktoberfestu" u glavnoj "ulozi" je pivo, kobasice i perece.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.