Energetika

Otvoren najveći vetropark na Zapadnom Balkanu

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vredna 300 miliona evra, snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na ceremoniji otvaranja da je vetropark "Čibuk 1" simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

"Za ljude u Srbiji je važno da znaju da ćemo od ovih 57 vetrogeneratora imati struje za 113.000 domaćinstava, znači negde oko 250.000 ljudi, veličina grada Niša", rekao je Vučić. 

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

"Sa svojih 430 gigavat-časova energije proizvodnje godišnje, predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja", navodi Antić, prenosi RTS.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da do 2020. godine 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja, kaže, značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Direktor kompanije "Masdar" Muhamed el Ramahi kaže da "Čibuk 1" nije samo hrabar pokušaj kako bi se dugoročno rešio problem korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji, već i investicija u modernizaciju energetskog sektora i ulaganje u energetsku bezbednost Srbije.

Iza projekta stoje kompanija "Vetroelektrane Balkana" i kompanija "Masdar" iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.  "Čibuk 1" je četvrti vetropark u Evropi kompanije "Masdar", koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Kompanija "Vetroelektrane Balkana" je u stoprocentnom vlasništvu firme "Tesla vind" koja je zajedničko preduzeće kompanije "Masdar", finske kompanije "Tâleri energija" i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!