Trgovina

Otvoren „Lidl” – niže cene uzdrmale i konkurenciju

Nemačka kompanija "Lidl", koja je juče zvanično otvorila vrata svojih 16 prodavnica u 12 gradova Srbije, možda neće ponuditi najniže cene svih proizvoda, ali je već naterala druge trgovinske lance da snize svoje cene.

Euforija oko "Lidlovih" prodavnica dodatno je zagrejana poslednjih dana, pa se na jučerašnje otvaranje čekalo od pet sati ujutru. I to, kako bi moglo da se zaključi po "potrošačkoj korpi", zbog piletine od 119,99 dinara za kilogram i banana koje koštaju 59,99 dinara.

Međutim, nije "Lidl" uzburkao samo građane, već je dobro protresao i konkurenciju. A, kako i ne bi, kada je dobar deo zaposlenih, od kasirki, preko mesara i menadžera, pohrlio da se uhlebi u nemačku firmu, zbog, kako kažu, dobrih uslova rada. Pojedini veliki trgovinski lanci u Srbiji, ušuškani u svojim poslovima i velikim zaradama, poslednjih godina gotovo da su urušili uslove rada, prenose "Novosti".

I dok su po velikim trgovinama, kako nezvanično saznajemo, radnici uglavnom na minimalcu, u "Lidlu" su najavili da njihovim radnicima plaćaju svaki minut prekovremenog rada. Primer je da poslovođa u ovom trgovinskom lancu ima na raspolaganju službeni auto, sa plaćenim gorivom.

Ipak, za građane su najbitnije cene. Tako da i oni proizvodi koji u "Lidlu" nisu jeftiniji od drugih radnji, svakako su primorali druge trgovinske lance da spuste cene. I to za 40 do 50 odsto. Pojedini su započeli nagradne igre. A to znači da mesta za sniženja ima, iako pojedini srpski ekonomisti stalno insistiraju na tome da su trgovačke marže u Srbiji na najnižim granama. Što nije istina, jer su mnogi, isti proizvodi, i duplo jeftiniji u Zapadnoj Evropi nego u našoj zemlji.

“Dolazak "Lidla" u Srbiju za naše potrošače znači da će imati veću mogućnost izbora, postojaće veća konkurencija”, objasnio je ministar trgovine Rasim Ljajić. “Uz to, trgovinski lanci moraće da ponude i veće plate dobrim radnicima i trgovcima kako bi ih pridobili za sebe”.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija iz Pančeva da je nekoliko desetina žitelja ovog grada formiralo red ispred radnje koja bi trebalo da se otvori tek sledećeg meseca. Oni nisu znali za to pa su razočarano napustili krug ispred prodavnice.

Kako posluju trgovinski lanci u Srbiji pokazuju sledeći podaci: kompanija "Delez" 2017. godine ostvarila je poslovne prihode od 804 miliona evra, "Merkator S" je lane upisao 769 miliona evra poslovnih prihoda, DIS 192 miliona evra, "Aman" 161 milion evra, "Aroma" 33 miliona evra.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!