Razvoj

Otkriće japanskih naučnika stvara novu svetsku ekonomiju

Otkriće ogromnih zaliha retkih metala, neophodnih za tehnologiju budućnosti, moglo bi da izazove značajne promene u svetskoj ekonomiji.

Naučnici govore o "gotovo nepresušnim" rezervama, a jedan od nađenih metala, retki zemni metal, vredi više od 359 milijardi evra, prenosi britanski list "San".

Ostrvo Minami-Turi, poznato i kao Markusovo ostrvo, dugo je svega jedan kilometar, a sadrži ogromne rezerve retkih metala u dubokom moru.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Scientific Reports" otkriva da su japanski naučnici našli više od 16 miliona tona elemenata neophodnih za proizvodnju pametnih telefona, radara, raketnih sistema i električnih vozila.

Jedan od otkrivenih metala, itrijum, koristi se za proizvodnju sočiva kamere i ekrana mobilnih telefona i trenutno vredi 6.800 dolara po kilogramu.

Nekoliko univerziteta, kompanija i vladinih institucija pretražiće područje.

Otkriće navodi na zaključak da područje u vodama ostrva na jugu Japana koje zahvata oko 2.500 kvadratnih metara, sadrži oko 16 miliona tona dragocenih elemenata, što je dovoljno "da se gotovo beskonačno snabdeva svet".

Neki od retkih elemenata moći će da se eksploatišu stotinama godina, navodi se u istraživanju. Eksploatacija će, doduše, biti skupa, ali Japan želi da preuzme veću kontrolu kada su u pitanju buduće tehnologije i oružje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!