Finansijske usluge

Online prodavnica umalo bankrotirala - Pomešali bitkoin i bitkoin keš

Jedna online prodavnica umalo nije bankrotirala nakon greške u prepoznavanju kriptovaluta.

Zamislite kako bi izgledalo kad bi cenu u evrima platili u dinarima. Ovakav neočekivan popust nenamerno je bio moguć na online prodavnici Overstock.

Ova online prodavnica je počela da vrši plaćanje u kriptovalutama, ali su prilikom uvođenja pomešali bitkoin i bitkoin keš, iako ove dve kriptovalute imaju drastično različite vrednosti.

Naime, prema trenutnom kursu, bitkoin vredi 15.156 dolara, dok bitkoin keš vredi 2.573 dolara.

To znači da ste u ovoj online prodavnici mogli da kupite proizvode za delić njihove prave vrednosti. Ono što je još gore je što je povraćaj bitkoin keša izvršen u bitkoinima, što je otprilike isto kao kada biste nešto platili 500 dinara, tražili povraćaj i dobili 500 evra.

Novinar Brajan Krebs je kupovao solarnu lampu u vrednosti 78 dolara za bitkoine, a sistem mu je zatražio 0,00475574 bitkoina. On je uplatio tačno toliko, bitkoin keša – što je bilo prihvaćeno. To znači da je lampu platio oko 12 dolara. Kada je zatražio refundiranje, sistem mu je isplatio 0.00475574 bitkoina, tj. oko 75 dolara.

Overstock je imao sreće što je Brajan prijavio grešku umesto da izmuze prodavnicu do zadnje kriptovalute, što bi neko drugi verovatno uradio.

Online prodavnica je primila k znanju da su u opasnosti da bankrotiraju ako ne isprave grešku. Problem je brzo ispravljen, a kao razlog je navedeno "nepravilno unošenje vredosti valuta".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!