Društvo

Održana sedma sednica Zajedničkog konsultativnog odbora komiteta regiona EU-Srbija

Reformski procesi na modernizaciji javne uprave i evropske integracije se nastavljaju, zbog građana, razvoja Srbije i stabilnosti regiona, poruke su koje su poslate sa Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije koji je održan u Kanjiži.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je postupak pregovora za pristupanje EU nesrazmeran napretku Srbije. „Pozicija Srbije u pregovorima ne odslikava spremnost naše zemlje, nego odslikava spremnost EU u ubrzavanju i sprovođenju proširenja“, rekao je Pastor i izrazio nadu da će nova Evropska komisija imati drugačiji stav po pitanju proširenja i da će se jasno znati pravila igre, ne samo u odnosu na zemlje kandidate, već i u odnosu na samu Evropsku uniju.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da je reforma javne uprave, koja je jedan od tri stuba za pridruživanje EU, i njena modernizacija prioritet Vlade Srbije. „Razvoj eUprave omogućava ne samo unapređenje komunikacije između građana i države, već i mogućnost za dalji privredni i sveukupni razvoj zemlje. Cilj Ministarstva je da razvojem eUprave omogućimo i transparentniji rad lokalnih samouprava i tako utičemo na razvoj demokratskih procesa u našoj zemlji“. On je istakao da je u tom cilju donet veliki broj propisa, koji se sada implementiraju i da građani već sada mogu osetiti prve prednosti eUprave.

 

Šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin, zadužen za prekograničnu saradnju, lokalni razvoj i javnu administraciju rekao je da smo svedoci velikih promena u kontekstu proširenja EU, međutim dugoročni cilj Srbije ostaje isti. „Bez dileme Srbija je napravila veliki pomak na putu ka EU tokom proteklih godina, ipak ostalo je još mnogo toga da se uradi, jer uspeh u pristupanju EU meri se pre svega brojem zatvorenih, a ne brojem otvorenih poglavlja“ rekao je on i naglasio da je pitanje zatvaranja poglavlja pitanje jasnih, opipljivih i sprovedenih reformi, čiji su nosioci i lokalne samouprave. „Lokalne samouprave su „lica administracije“ koje građani vide. NJihov efikasan, transparentan i profesionalan rad podstaćiće građane da preuzmu aktivnu ulogu u sopstvenim zajednicama“ zaključio je Hudolin.

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine i njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji, s jedne strane, i Komiteta regiona Evropske unije, s druge strane, kao i njihova priprema lokalnih samouprava za učešće u radu Komiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije. Teme ovogodišnjeg sastanka su pristupanje EU, uloga lokalnih samouprava u ovom procesu i razvoj eUprave.

Ovo telo se sastaje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Briselu, a 7. sednica je treća koja se organizuje u Srbiji.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!