Industrija

Odlaže se prodaja “RTB Bor”

Krajnji rok za raspisivanje tendera za privatizaciju ili strateško partnerstvo za Rudarsko-topioničarski basen Bor, koji je država odredila za kraj marta, najverovatnije će biti pomeren za kraj juna.

Prvobitni rok je određen prema memorandum, koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom posle osme revizije aranžmana.

"U Vladi Srbije, međutim, nezvanično može da se čuje da taj rok, po svemu sudeći, neće biti ispoštovan, a kao novi datum za završetak ovog posla postavljen je kraj juna. Izabran je privatizacioni savetnik, sprema se tenderska dokumentacija i nije realno očekivati da se javni poziv raspiše pre maja", piše “Politika”. 

Kako navodi taj list, tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor pomeren za kraj drugog tromesečja zbog dobrih poslovnih rezultata tog preduzeća.

Finansijski izveštaj o poslovanju za 2017. godinu još nije objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, ali u “RTB Boru” navode da posluju pozitivno i da su prošle godine ostvareni poslovni prihodi bili 302 miliona dolara, a rashodi 218 miliona dolara, tako da je dobit pre oporezivanja bila 84 miliona dolara, a neto dobitak 42,34 miliona dolara.  

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su za “RTB Bor” zainteresovane četiri inostrane kompanije, među kojima je i Ruska bakarna kompanija, koja je učestvovala na tenderu za privatizaciju “RTB Bora” i 2007. godine u partnerstvu sa “Almako grupom”.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!