Propisi

Novi zakon o putevima: Besplatna putarina samo za one koji imaju 80 odsto i više invaliditeta

Srbija će uskoro dobiti novi zakon o putevima, koji će konačno rešiti upravljanje javnim putevima u svojini autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, ali će svoje mesto dobiti i trenutno nekategorisani putevi.

Predlagač tvrdi da će novim zakonom o putevima većina učesnika imati korist, ali napominje da će on uticati na osobe sa invaliditetom, jer su njime pooštreni kriterijumi u oblasti oslobađanja od plaćanja putarine.

Na osnovu sprovedene analize u JP " Putevi Srbije", izračunato je da je broj izdatih dozvola za besplatan prolaz autoputevima Srbije za osobe s invaliditetom na kraju prošle godine bio 9.403. Od toga, 29 odsto izdatih dozvola odnosi se one čiji je stepen invalidnosti ispod 80 odsto, dok je 71 odsto dozvola izdato na osnovu dokumentacije u kojoj je utvrđen stepen invaliditeta iznad 80 odsto. To znači da će manji broj osoba sa invaliditetom prema novom zakonskom propisu, izgubiti pravo na besplatan prolazak autoputevima, prenosi „Paragraf“.

Novi zakon o putevima utvrđuje i da prioritet upisa javnih puteva u evidenciju o nepokretnostima i pravima na njima imaju javni putevi, koji su deo državnih puteva prvog i drugog reda.

Pored toga, predlaže se i rešenje za deo javnih puteva koji se nalaze na parcelama, koje su u privatnoj svojini fizičkih i pravnih lica ili su kao korisnici u listovima nepokretnosti upisana pravna lica, kojima nije povereno upravljanje putevima.

Problem koji, takođe, treba da se reši ovim aktom jeste i nejednakost nadležnih jedinica lokalne samouprave u utvrđivanju kriterijuma za kategorizaciju opštinskih puteva i ulica.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!