Industrija

Novi "fijat" sa sedam sedišta proizvodiće se u Kragujevcu

"Fiat" u Kragujevcu počeće sa proizvodnjom novog modela, prenose italijanski mediji. Navode da je reč o SUV modelu, a prvi primerci sa traka kragujevačke fabrike trebalo bi da se pojave 2021. godine.

Specijalizovani italijanski portal investireoggi.it piše da će kragujevački pogon "Fiat”-a proizvoditi SUV model sa sedam sedišta, što će udahnuti novi život fabrici.

Portal podseća da fabrika "Fiat"-a u Kragujevcu prolazi kroz težak period budući da je tražnja za jedinim modelom koji proizvodi – 500L, značajno opala.

Od ukupnog kapaciteta fabrike od 200.000 automobila godišnje, 2019. godine biće proizvedena svega četvrtina. Direktor "Fiat Chrysler Automobiles" Olivier Fransoa potvrdio je da kompanija planira da terenac na bazi "fiat tipo" proizvodi u Kragujevcu.

"Fransoa je potvrdio rad na porodičnom krosoveru srednje veličine. Ovaj model će se verovatno proizvoditi u srpskoj fabrici, zajedno sa obnovljenim Fiat 500L sa novim blagim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima Firefli", navode italijanski mediji.

Pored toga, planovi kompanije "Fiat-Chrysler Automobiles" (FCA) su i ulazak u proizvodnju električnih automobila koju je bivši direktor Serđo Markione odbacivao, a sada je ključ za oživljavanje torinske marke, prenosi Blic.

Kako se navodi, u pitanju su električni "fijat 500", produžena verzija malog modela "đardinjera", nova "panda", ali i "fijat tipo SUV". Poslednji model kompletirao bi gamu sa imenom "tipo" koja se proizvodi u turskoj fabrici "Tofaš", a obuhvata tri modela, hedžbek, limuzinu i karavan. Turska država uložiće 225 miliona evra u redizajn tog modela, koji je dostigao više od 100.000 prodatih primeraka samo u Evropi, a prodaje se i kao "fiat egea" u Turskoj (gde je prodaja veća od 34.000 vozila godišnje) i "dodž neon" u Meksiku. Budući da se u toj fabrici u gradu Bursi pored "tipa" proizvode i drugi modeli ("doblo", "kubo", "fijorino", ali i bratski modeli "pežo biper" i "sitroen nemo"), u FCA planiraju da proizvode "tipo SUV" u Kragujevcu, gde godišnja produkcija "fijata 500L" ne popunjava kapacitete fabrike.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!