Softver

Novi alat koji rešava pitanje slabih lozinki - noćna mora za hakere

Yahoo je objavio da je, u masovnom hakerskom napadu 2013. godine, hakovano 3 milijarde e-mail računa (umesto 1 milijarde, koliko su prvobitno tvrdili), a to je samo jedan u nizu masovnih napada, koji ukazuju na važnost dobre lozinke, koja će zaštititi Vaše podatke.

Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon i Univerziteta u Čikagu kreirali su najsavremenije merilo koje vam daje povratnu informaciju o tome koliko je zaista jaka vaša lozinka, pre nego što vam da savet o tome kako da je dodatno ojačate.

Ovaj tim naučnika je stvorio neuronsku mrežu veštačke inteligencije koja "uči" skenirajući na milione već postojećih lozinki i identifikovanjem trendova koje korisnici prate, prilikom kreiranja ključnih reči. Ako ovaj alat uoči oneku osobinu vaše lozinke, za koju zna da je može biti prepoznata od strane hakera, daće vam opipljive savete o tome kako da to promenite.

Ova alatka, kao i studija kojom su naučici došli do nje, predstavljani su na CHI 2017 konferenciji u Denveru, a demo verziju možete testirati OVDE

"Umesto da Vam alat kaže:’Vaša lozinka je loša’, smatrali smo da bi bilo korisnije da kaže:’Evo zašto je loša i evo kako bi mogla biti bolja’“, rekao je profesor Nicolas Kristin, koautor studije.

Mnogi od nas još uvek nisu svesni potrebe za zaključavanjem login-ova. Naime, podaci pokazuju da su tokom prošle godine hakovani računi čak 15,4 miliona Amerikanaca, i to zbog slabih lozinki ili klikova na linkove koje šire viruse.

Stručnjaci za sigurnost savetuju da promenite lozinku i aktivirate postupak autentifikacije u dva koraka kako biste se zaštitili - ali ako koristite iste lozinke na različitim lokacijama, ili koristite iste trikove kao i svi drugi (kao što je zamena slova O nulama), to ne znači da su Vaši internet nalozi, a samim tim i podaci, sigurniji.

Tim stručnjaka, koji je iza kreiranja ovog novog merača za lozinke, otkrio je da je jedna od najpopularnijih lozinki za 2016 bila "kvertiuiop" - gornji red slova na tastaturi. To je alfabetski ekvivalent brojevima "1-2-3-4", a ne pretnja za iskusne hakere.

"Ako zamenite  Es sa 3s u svojoj lozinki, to neće prevariti napadača, a metar će Vam objasniti zašto, koja  je prevladavajuća supstitucija i ponuditi Vam savet o tome šta da uradite  umesto toga. "

 

Izvor: Moneyish

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!