Propisi

Nove firme godinu dana oslobođene poreza na zaradu i doprinosa

Od početka ovog meseca, stupile su na snagu dugo najavljivane poreske olakšice za one koji pokreću biznis. Za razliku od dosadašnjih olakšica, kada su porez na zaradu i doprinosi plaćani, a onda ih je država refundirala, oni koji sada započinju poslovanje, godinu dana su oslobođeni plaćanja.

Procena je da će preduzetnici i vlasnici malih preduzeća, sa oslobađanjem plaćanja deset odsto poreza na zaradu i svih socijalnih doprinosa, štedeti 12–60.000 dinara, mesečno po zaposlenom. Olakšica važi za najviše devet radnika i vlasnika, prenosi RTS.

"Oni nekada ta sredstva i nemaju i to ih sprečava da uđu u sistem, da počnu da rade. Plaše se kako da obezbede tih prvih 12.000 dinara. Ono što mi ovim omogućavamo je da krenu da rade, prva tri meseca, šest meseci, a da ne zarađuju", ističe Jelena Bojović iz Projekta regulatorne reforme Naleda.

Zbog ove mere, pomalo strepe lokalne vlasti, jer porez na zarade ide u njihovu kasu.
Iako je olakšica prvenstveno namenjena mladim ljudima sa tek stečenim diplomama, pravo na to imaju svi koji pokreću biznis, a najmanje šest meseci su bili na evidenciji nezaposlenih. Olakšica se može koristiti samo jednom.

"Pozivamo računovođe i revizore, pre svega računovođe, da daju poseban paket za tu vrstu poslovanja i da ponude jeftinije usluge upravo za ove preduzetnike", dodaje Bojovićeva.

Nove poreske olakšice važe i za poljoprivrednike koji delatnost registruju kod Uprave za trezor. Za sve preduzetnike važno je da posluju u sistemu lične zarade uz angažovanje knjigovođe, jer paušalci nemaju pravo na olakšicu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!