Industrija

“Novartis” oštetio grčki budžet za četiri milijarde evra

Najveći korupcijski skandal otkako je pre dva veka osnovana moderna grčka država zatresao je tu balkansku članicu Evropske unije.

U središtu skandala našla se švajcarska farmaceutska kompanija “Novartis”, koja je prema izveštaju protivkorupcijskog ureda od 2006. do 2015. godine podmićivala dva bivša premijera, guvernera centralne banke, osam ministara - od kojih je jedan, Dimitris Avramopoulos, danas poverenik za migracije u Evropskoj komisiji –kao i više od hiljadu lekara. 

Izveštaj o korupciji u javnom zdravstvenom sistemu sastavljen je u saradnji s američkim istražiteljima nakon četveromesečne istrage, prenose agencije. Izveštaj je šokirao grčku javnost nakon što su isplivala najzvučnija imena. Tako je navodno Antonis Samaras - predsednik vlade od 2012. do 2015. godine - od “Novartisa” dobijao torbe pune novca, a  novac je dobio i Panagiotis Pikrammenos, šef tehničke vlade tokom 2012. godine.

Janis Stournaras, sadašnji šef centralne banke, dobijao je novac između 2012. i 2014. godine kada je bio ministar finansija. Dimitris Avramopoulos osumnjičen je da je u zamenu za mito odobrio kupovinu 16 miliona doza vakcina protiv gripa, dok je bio ministar zdravstva između 2006. i 2009. godine.

Zamenik ministra zdravstva Pavlos Polakis tvrdi da je “Novartis” podelio političkoj eliti i lekarima preko 50 miliona evra mita. U zamenu je dobio povlašćeni pristup grčkim bolnicama, kojima je prodavao lekove po višim cenama od uobičajenih, tvrde istražitelji. Time je grčki zdravstveni sistem tokom devet godina oštećen za četiri milijarde evra. Zbog skandala premijer Aleksis Cipras pozvao je parlament na sprovođenje istrage.

“Novartis” je saopštio da u potpunosti sarađuje s grčkim i američkim istražiteljima. “Novartis” već ima iskustva kroz istrage u poslednje tri godine u Turskoj, Južnoj Koreji, Kini i SAD. Korejske vlasti prošle godine su kaznile kompaniju s 48 miliona dolara zbog nuđenja mita lekarima.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!